Svet

Na prodaju: Biometrijska baza podataka američke vojske otišla za 68 dolara

Nemački istraživači koji proučavaju biometrijske uređaje popularne u američkoj vojsci dobili su više nego što su očekivali za 68 dolara na iBeju
Na prodaju: Biometrijska baza podataka američke vojske otišla za 68 dolarawww.globallookpress.com © U.S. Marines/ZUMAPRESS.com

Nemački kompjuterski klub kupio je nekoliko biometrijskih uređaja za snimanje na iBeju i otkrio da oni i dalje sadrže otiske prstiju, skenirane zenice, fotografije i opise hiljada ljudi koji su komunicirali sa američkom vojskom u Iraku i Avganistanu, navodi "Njujork tajms".

Inspirisani člankom iz 2021. o talibanima koji su zaplenili slične biometrijske uređaje nakon povlačenja Amerikanaca iz Avganistana, Matijas Marks i članovi kompjuterskog kluba "Haos" iz Berlina, kupili su šest takvih uređaja na američkom sajtu za e-trgovinu.

Jedna od ovih mašina – bezbedni set za elektronsko upisivanje (SIK 2) koja je koštala Marksa 68 dolara – sadržala je fotografije i snimke napravljene u zatvorima, tokom patrola, nakon bombaškog napada pored puta kao i skenove lokalnog osoblja. Uređaj je poslednji put korišćen u blizini avganistanskog grada Kandahara 2012. godine, a većina pojedinaca čiji su podaci ostali u SIK-u bili iz Iraka i Avganistana. SAD su nekoliko njih smatrale teroristima.

SIK 2 je uređaj veličine kutije za cipele, sposoban da snima otiske prstiju, skenira zenice i fotografiše. On čuva ove podatke na memorijskoj kartici, omogućavajući vojnicima da sastave biometrijske informacije dok su u pokretu i kasnije ih otpreme u vojnu bazu podataka.

Da je američka vojska jednostavno uklonila memorijsku karticu uređaja, Marks i njegov tim ne bi mogli da vide lične podatke 2.632 osobe.

"Bilo je uznemirujuće što nisu ni pokušali da zaštite podatke", rekao je Marks za "Tajms". "Nije ih bilo briga za rizik, ili su ga ignorisali."

Nakon što su SAD povukle svoje snage iz Avganistana prošlog avgusta, talibani su navodno izvršili talas ubistava iz odmazde. Prema podacima organizacije za ljudska prava, "Hjuman rajts voč", na meti napada bili su lokalci koji su radili za avganistansku vojsku koju podržavaju SAD. Talibansko vođstvo odbacilo je ove tvrdnje opisujući ih kao "klevetu".

Drugi SIK 2, koji je poslednji put korišćen u Jordanu 2013. godine, sadržao je otiske prstiju i skenove "male grupe pripadnika američkih službi", navodi "Tajms", napominjući da bi, u skladu sa pravilima američke vojske, ove informacije bile pohranjene tokom obuke.

Pentagon je saopštio da "nije u mogućnosti da potvrdi autentičnost navodnih podataka" i pozvao kompjuterski klub da vrati uređaje u SAD. Marks je za "Tajms" rekao da planira da izbriše podatke nakon što je ove nedelje predstavio svoja otkrića na hakerskom događaju u Berlinu.

image