Moskva: Amerikanci vrše pritisak na naše partnere i nameću im svoje modele oružja

Rusija će striktno ispunjavati sve relevantne obaveze prema svojim partnerima, uprkos lažima Amerike da isporuka kasni i da nedostaju rezervni delovi, poručila je Zaharova

Rusija će ispoštovati sve obaveze koje je preuzela prema međunarodinm partnerima kada je reč o snabdevanju odbrambenim sistemima, uprkos sankcijama i akcijama nelojalne konkurencije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da SAD prete sankcijama međunarodnim transportnim kompanijama koje sarađuju sa Rusijom, a njihovim partnerima nameću svoje modele oružja.

"Sa punom odgovornošću izjavljujemo da će Rusija striktno ispunjavati sve relevantne obaveze prema svojim partnerima u postojećim i budućim projektima", poručila je Zaharova.

Američki emisari preko ambasada SAD u stranim zemljama vrše otvoren pritisak na vojno-političko rukovodstvo onih zemalja koje imaju avione i helikoptere ruske ili sovjetske proizvodnje i nameću im svoje proizvode, primetila je ruska zvaničnica.

Prema njenim rečima, glavni argument kojim se "zloglasnici" služe je navodna nesposobnost Ruske Federacije da u savremenim uslovima obezbedi kvalitetno održavanje i snabdevanje originalnim rezervnim delovima neophodnim za popravke.

Naglasila je i da je u retkim slučajevima bilo kašnjenja u isporuci ruskih proizvoda, što je posledica neviđenih pretnji "kolektivnog Zapada" sankcijama međunarodnim transportnim kompanijama koje sarađuju sa Rusijom.

"Postoji još jedna neosporna činjenica nelojalne konkurencije SAD i njenih saveznika. Isterujući rusku opremu sa inostranih tržišta, Amerikanci istovremeno nameću svoje modele našim partnerima, braneći, pre svega, interese sopstvenog vojno-industrijskog kompleksa", objasnila je Zaharova.