Saudijska Arabija odbacuje zahteve SAD uoči dogovorenog smanjenja proizvodnje OPEK+

Bajden izjavio da će biti posledica zbog onog ono što su Saudijci uradili s Rusijom

Uoči značajnog smanjenja proizvodnje nafte od strane OPEK-a i njegovih saveznika, američki zvaničnici pozvali su Saudijsku Arabiju i druge velike proizvođače iz Persijskog zaliva da odlože svoju odluku za mesec dana, ali je ovaj poziv odbijen.

Prema izvorima koji su želeli da ostanu anonimni, piše "Vol strit džurnal", Amerikanci su dobili jasan odgovor: odlučno ne.

Američki zvaničnici upozorili su saudijske lidere da će ovakvu odluku smatrati jasnim izborom Rijada da se stavi za stranu Rusije u sukobu u Ukrajini i da bi taj potez oslabio već ionako opadajuću podršku Kraljevstvu u Vašingtonu.

Politički gambit Bajdenove administracije

Saudijski zvaničnici tvrde da je u pitanju "politički gambit Bajdenove administracije kako bi izbegla loše vesti uoči američkih međuizbora od kojih zavisi kontrola Kongresa". Visoke cene gasa i inflacija danas su centralni problemi u predizbornoj kampanji.

Umesto toga, kako saopštavaju anonimni izvori, Kraljevstvo je sa svojim saveznicima iz OPEK+ odlučilo da odobri smanjenje proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson odbacila je tvrdnje Saudijske Arabije da su napori Bajdenove administracije motivisani političkim izbornim kalkulacijama. Američki zvaničnici doveli su u pitanje saudijsku analizu da će cena nafte pasti i pozvali su ih da sačekaju da vide kako će reagovati tržište.

„Kategorično je pogrešno povezivati ovo sa izborima u SAD“, izjavila je Votsonova. „Radi se o uticaju ove kratkovide odluke na globalnu ekonomiju".

Ekonomsko oružje protiv Zapada u rukama Putina


Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u utorak da predsednik Bajden veruje da bi SAD trebalo da preispitaju odnose sa Saudijskom Arabijom u svetlu odluke OPEK+, „i da pogledaju da li je taj odnos takav kakav treba da bude kao i da li služi našim nacionalnim bezbednosnim interesima“, dodajući da je predsednik spreman da razgovara o bilateralnim odnosima sa članovima Kongresa.

Princ Fejsal bin Farhan, saudijski ministar inostranih poslova, rekao je u utorak da je odluka OPEK+ čisto ekonomska i da nema političke dimenzije. OPEK+ nastoji da stabilizuje energetska tržišta i unapredi interese proizvođača i potrošača, rekao je on u intervjuu za televiziju "Al Arabija". Princ Fejsal je dodao da su odnosi sa SAD dugotrajni i strateški, i da je vojna saradnja ove dve zemlje doprinela miru i stabilnosti u regionu.

Američki zvaničnici saopštili su da odluka OPEK+ preti globalnom rastu i da predstavlja ekonomsko oružje protiv Zapada u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ova odluka će povećati cene američkog benzina uoči međuizbora 8. novembra. Jednomesečno odlaganje koje je zatražio Vašington značilo bi smanjenje proizvodnje u danima pre izbora, što je prekasno da bi imalo neki uticaj na glasanje.

Povlačenje SAD iz regionalnih inicijativa


Posle odluke OPEK+, Bela kuća je obećala da će se boriti protiv kontrole OPEK-a nad energetskim tržištem. Poslanici iz celog političkog spektra pozvali su SAD da obustave prodaju oružja Saudijskoj Arabiji. Američki zvaničnici su počeli da traže načine da kazne Rijad.

Bajdenova administracija sada razmatra da li će se povući iz učešća na glavnom investicionom forumu Inicijative za buduće investicije u Saudijskoj Arabiji, koja će se održati kasnije ovog meseca. SAD su se povukle sa sastanka radne grupe o regionalnoj odbrani sledeće nedelje u Savetu za saradnju u Zalivu, sa sedištem u Saudijskoj Arabiji.

Poseta Bajdena Saudijskoj Arabiji u julu imala je za cilj da popravi odnose pošto je novi predsednik stupio na dužnost, uz obećanje da će kraljevstvo tretirati kao pariju u pogledu ljudskih prava, posebno posle ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018.

Odlučnost da se kreira spoljna politika nezavisna od SAD

Prema saudijskoj vladi, poseta Bajdena u julu nije promenila odlučnost princa Mohameda da kreira spoljnu politiku nezavisnu od uticaja SAD, posle skoro 80 ​​godina onog što se naziva američko-saudijskim partnerstvom. Princ Muhamed bin Salman pokušao je da uveća ekonomsku snagu Saudijske Arabije. Sa visokim cenama energije, MMF procenjuje da će ekonomski rast Kraljevstva ove godine iznositi oko 10 odsto, što ga čini jednim od najboljih na globalnom nivou.

Princ Muhamed je rekao savetnicima da nije voljan da žrtvuje mnogo za Bajdenovu administraciju, izjavili su ljudi unutar saudijske vlade, imajući u vidu pre svega njeno kritičko viđenje saudijskog rata u Jemenu i pokušaj da zaključe nuklearni sporazum sa Iranom kojem se Rijad protivi.

Direktan napad na proizvođače nafte

Princ Abdulaziz je naveo da je zapadni plan za ograničenje cena nafte predstavlja direktni napad na proizvođače sirove nafte, tvrde delegati OPEK+. „Mi smo protiv njih“, rekao je najmanje dvojici zalivskih ministara u telefonskom razgovoru.

U kampanji lobiranja zvaničnici Bele kuće održali više razgovora sa princom Muhamedom, a američka ministarka finansija Dženet Jelen razgovarala je sa saudijskim ministrom finansija.

Ujedinjeni Arapski Emirati, još jedan značajan proizvođač OPEK-a, usprotivili su se smanjenju proizvodnje i privatno su se založili za jednomesečno odlaganje, u skladu sa zahtevima SAD. Kuvajt, Irak i Bahrein su odustali od predloženog smanjenja, tvrdeći da bi to moglo da izazove recesiju koja bi smanjila potražnju za naftom, ali su na kraju ipak saglasili s odlukom OPEK-a, tvrde američki i regionalni zvaničnici.

Uravnotežen, promišljen  i planski rad zemalja OPEK+

Rusija je lobirala kod Saudijaca da uvedu smanjenje proizvodnje, izjavili su delegati OPEK+. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je odluku OPEK+ „uravnoteženim, promišljenim i planskim radom ovih zemalja“.

Bela kuća je saopštila da odluka OPEK+ pokazuje da je grupa sada jasno povezana sa Rusijom. Američki poslanici najavili su planove za ponovno uvođenje zakona kojim bi se odmah obustavila prodaja oružja Saudijskoj Arabiji. Sve nade Saudijaca da će obezbediti precizno navođene rakete iz SAD sada su gotovo poništene, rekli su američki zvaničnici.

Neki američki zakonodavci žele i da povuku američke trupe iz Saudijske Arabije, a lideri Senata obe stranke podržavaju nacrt zakona koji bi omogućio Ministarstvu pravde da tuži Saudijsku Arabiju i druge zemalja OPEK-a zbog nelegalnog nameštanja cena.

Predsednik Bajden je u utorak rekao da bi SAD trebalo da preispitaju svoj odnos sa Saudijskom Arabijom. U intervjuu za Si-En-En, Bajden je branio svoju posetu zemlji do koje je došlo u julu, tvrdeći da nije išao da razgovara o nafti već o Bliskom istoku. Bajden je rekao i da će biti „posledica zbog onog ono što su uradili s Rusijom“.

SAD će preispitati svoj odnos sa Arabijom

Saudijski zvaničnici saopštili su da je smanjenje proizvodnje OPEK+ neophodno da bi se zaštitila njihova ekonomija.

Do početka oktobra, cene nafte su pale za preko 30 odsto u odnosu na vrhunac u junu i pretile su da padnu ispod 80 dolara po barelu. Saudijskoj Arabiji će verovatno biti potrebno 76-78 dolara po barelu da uravnoteži svoj budžet sledeće godine, tvrde ekonomisti na osnovu preliminarnih prognoza.

Brent sirove nafta se u utorak trgovala po ceni od 94,01 dolara, što je porast od 13 odsto od najniže vrednosti od 82,86 dolara 26. septembra.

Saudijski zvaničnici rekli su svojim američkim kolegama da veruju da bi tržište nafte moglo da propadne ako ne preduzmu akcije i da padne čak na 50 dolara po barelu – potez za koji su se plašili da bi ugrozio ekonomski plan Kraljevstva "Vizija 2030" za diversifikaciju ekonomije.

Da bi privoleli Saudijce da odlože svoju odluku, američki zvaničnici su obećali da će kupiti saudijsku naftu kako bi popunili strateške zalihe Vašingtona, tvrde američki zvaničnici. Saudijci su odbili i ovu ponudu.