Svet

Jehovini svedoci izgubili status verske zajednice u Norveškoj

Jehovini svedoci nastali su krajem 1870. godine, a najpoznatiji su po svom propovedanju od vrata do vrata, distribuciji literature, te odbijanju vojne službe i transfuzije krvi
Jehovini svedoci izgubili status verske zajednice u Norveškoj© Russianname/Wikipedia

Norveški Jehovini svedoci izgubili su status verske zajednice, pošto su njihovu organizaciju vlasti obrisale iz registra pravnih lica jer svojim članovima koji krše verska pravila ukidaju pravo na slobodno izražavanje i slobodu veroispovesti.

Prinudna praksa navodno ne isključuje ni decu, pogotovo nekrštenu, kojoj se brani pristup članstvu, pa čak i njihovu izolaciju iz društva.

Vlada je pre donošenja odluke upitala glavešine "Jehovista" da li su voljni da promene uslove kako bi ostali u registru verskih zajednica, ali je odgovor bio odrečan.

Njima se, međutim, praktikovanje vere ne ukida u potpunosti, ali gube pravo na subvencije države i pravo na sklapanje brakova.

Vlast je i ranije smanjila donacije za Jehovine svedoke, a odgovor njenih članova bila je tužba.

U Norveškoj je dominantna luteranska Norveška crkva, a finansijsko pravilo koje se poštuje je da novac iz budžeta odlazi najbrojnijim kongregacijama. To je dovelo do skandala, kada su katolička crkva registrovala hiljade stranih vernika kako bi dobila što više novca.

Jehovini svedoci nastali su krajem 1870. godine, a najpoznatiji su po svom propovedanju od vrata do vrata, distribuciji literature, te odbijanju vojne službe i transfuzije krvi. 

Verska zajednica nalik sekti, širom sveta ima 8,5 miliona vernika. Zabranjeni su u Rusiji, Kini i Vijetnamu, dok im je rad ograničen u brojnim zemljama sa muslimanskom većinom.

image