Slabo Amerikanac ide u vojsku: Pentagon sada regrutuje i ljude sa mentalnim poremećajem

Pentagon spušta standarde u pokušaju da dostigne ciljeve regrutacije. Problem nije samo nezainteresovanost za vojnu karijeru, nego i činjenica da samo 23 odsto mladih Amerikanaca ispunjava standarde

Ministarstvo odbrane SAD promenilo je svoja pravila i dozvolilo, prvi put, da se 700 regruta sa poremećajem pažnje (ADHD) primi u vojsku, prenosi "Volstrit džornal".

Vojska SAD koja već neko vreme ima problema sa ljudstvom, u junu je saopštila da će oni koji pate od 38 različitih zdravstvenih stanja moći da se prijave, pod uslovom da ne pokazuju simprome i da im nisu bili potrebni lekovi tri, pet ili sedam godina pre regrutovanja, zavisno od težine bolesti.

Ova stanja – koja uključuju urođene srčane mane i tuberkulozu – su ranije značila automatsku diskvalifikaciju. Među značajnijim promenama pravila je i regrutovanje osoba sa poremećajem pažnje, pod uslovom da ne pokazuju simptome i da im nisu bili potrebni lekovi tri godine pre prijavljivanja u vojsku.

Sekretar vojske Kristin Vormut rekla je za "Volstrit džornal" da će ogranak proceniti efikasnost programa nakon godinu dana službe regruta.

"Želimo da budemo oprezni", rekla je ona misleći na regrutovanje osoba sa mentalnim zdravstvenim problemima. "Mislim da moramo stalno da osvežavamo svoj pristup i gledamo na uslove u ovom društvu."

Američka vojska trenutno zapošljava sve nesposobnije stanovništvo, sa samo 23 odsto mladih Amerikanaca koji ispunjavaju kondicione, zdravstvene i druge standarde potrebne za pridruživanje vojsci, a manje od 10 odsto je zainteresovano da se prijavi.

Vojska takođe mora da regrutuje iz populacije koja sve više uzima lekove za probleme ponašanja, mentalnog zdravlja i razvojne izazove. Zvaničnici javnog zdravlja zabrinuti su da su se problemi mentalnog zdravlja povećali među mladima tokom pandemije.

Ovaj pad u fizičkoj spremi regruta, pogoršan obaveznom vakcinacijom protiv kovida i primamljivijim ponudama za posao iz privatnog sektora, doveo je do toga da je ova godina, kada je reč o regrutima, najgora od 1973. 

Na kraju fiskalne 2022. godine, vojska je imala 15.000 vojnika manje od potrebnih 60.000, što je manjak od 25 odsto, a smanjili su cilj za 15.000 novajlija i za narednu godinu, što ukazuje da je Pentagon svestan dugoročnosti ovog problema.

Mornarica i marinci takođe muku muče da ispune ciljeve za regrutovanje. Marinci su obično ispunjavali polovinu cilja na početku svake fiskalne godine, ali su obezbedili samo oko 30 odsto za 2023. početkom oktobra. U međuvremenu, mornarica, koja obično otvara fiskalnu godinu sa oko 25 odsto regrutovanih, prijavila je svega 10 odsto od cilja u oktobru, rekli su zvaničnici Asošiejted presu.

Prethodni pokušaji Pentagona da snizi standarde oštro su kritikovani. Za vreme ratova u Iraku i Avganistanu onima koji su napustili srednju školu i osuđenicima za drogu dato je pravo da se prijave, što je dovelo do porasta mentalnih problema i samoubistava u redovima.

Decenijama ranije, ministar odbrane Robert Meknamara regrutovao je čak 320.000 nesposobnih vojnika sa niskim koeficijentom inteligencije kako bi popunio redove u jeku Vijetnamskog rata. Mediji su ga razapeli a njegove regrute nazivali "Meknamarinim moronima".