Svet

Vazdušna uzbuna odjekuje širom Ukrajine

U zemlji se povećao nedostatak struje u energetskom sistemu, a "Ukrenergo" je najavio povećanje nestašice struje u energetskom sistemu Ukrajine
Vazdušna uzbuna odjekuje širom Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Libkos

Upozorenje o vazdušnom napadu oglašava se u svim regionima Ukrajine, prema podacima onlajn mape Ministarstva digitalne transformacije zemlje.

Alarm je objavljen skoro istovremeno u svim regionima Ukrajine, a danas ranije je u istočnim regionima i centru zemlje objavljen signal za uzbunu, nakon čega je ipak otkazan.

Vlasti Harkova pozvale su stanovnike da ostanu u skloništima zbog granatiranja i eksplozija koje su potresle grad. Kako je saopštila gradska uprava, oko 9 sati pre podne objavljena je uzbuna za vazdušni napad u Harkovskoj oblasti, a mediji pišu da su u gradu vidljivi oblaci od dima. 

Uzbuna za vazdušni napad se oglasila i u glavnom gradu i Kijevskoj oblasti, kao i u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Čerkaškoj i Hmeljničkoj oblasti.

Nema struje

Nedostatak električne energije u ukrajinskoj mreži je još izraženiji, dok kompanija "Ukrenergo" najavljuje dodatnu nestašicu .

"To je zbog gašenja elektrana i granatiranja gasne infrastrukture u istočnom regionu. Pogoni za proizvodnju električne energije i prenosni sistemi pretrpeli su veliku štetu. Oporavak zahteva značajna sredstva i vreme", navodi se u objavi kompanije.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu počeli su 10. oktobra - dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze širom zemlje.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da je skoro polovina energetskog sistema u zemlji onesposobljena, a predsednik Vladimir Zelenski da je sada nemoguće u potpunosti obnoviti energetski sistem Ukrajine.

Ukrajina gađa Donjeck NATO granatama

Ukrajinske trupe su danas u podne ispalile četiri granate kalibra 155 mm na Kijevski okrug u Donjecku, javlja predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinske trupe ispalile su dvadesetak granata na grad Jasinovataja i na sela Jakovljevka i Mineraljnoje, javila je kancelarija DPR u Zajedničkom centru.

Kako je saopštenom Oružane snage Ukrajine su na Jakovljevku ispalile pet granata kalibra 122 mm. Deset minuta kasnije i Mineraljnoje se našlo pod vatrom – tamo je doletelo šest NATO granata kalibra 155 mm.

Artiljerija kalibra 155 mm je u NATO standard. Koriste je američke haubice M-777, nemački samohodni topovi "PzH 2000", poljski samohodni topovi "Krab" i francuski samohodni topovi "Cezar". SAD i njihovi saveznici su Kijevu isporučili veliku količinu oružja koje Oružane snage Ukrajine koriste prvenstveno za granatiranje gradova i naselja u Donbasu. Žrtve ovih udara najčešće su civili.

image