Svet

Mask-ovit, Ursula fon Minediraj: Kako da govorite kao evrokrata u 2023. godini

Šta je "melonija" i kada treba nekoga "špicentovati"? Briselski portal otkriva ključne reči i izraze za narednu godinu
Mask-ovit, Ursula fon Minediraj: Kako da govorite kao evrokrata u 2023. godiniwww.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Političarima u Briselu dosadio je izlizani i zastareli žargon pa je portal "Politiko" sastavio listu reči i izraza koji bi mogli da "začine" ne samo kuloare evropskih institucija već i život novinara.

Ovo su neki predlozi izraza koji bi mogli da uđu u EU leksikon sledeće godine:

  • "Melonlija" (Melonely): Muka koju su osetili lideri krajnje desnice na svojim putovanjima u Brisel. Izraz je spoj engleskih reči za "ja" i "usamljen" čime se aludira na navodnu malobrojnost desničara u Briselu.
  • "Zastavacija" (Flagstation): Nešto poput stagflacije (stagnacija+inflacija) ali sa mnogo EU zastava kako bi se stekao utisak da neko drži pod kontrolom ili makar razume ekonomski kolaps.
  • "Špicentovanje" (Spitzen-cut-the-crap): Kada prekinete nekoga ko pokušava da objasni šta je "špicenkandidat" (glavni kandidat, prvi kandidat na izbornoj listi, mandatar) budući da je apsolutno nepotrebno da slušate nešto o nečemu što se nikada ne primenjuje.
  • "Dvoboreljka pristup" (A Double-Borrell approach): Pristupiti kompleksnoj i osetljivoj temi - poput geopolitičkih odnosa EU sa spoljnim svetom - suptilno poput sačmare. Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj imao je nekoliko politički nekorektnih ispada ove godine.
  • "Orbankorupt" (Orbankrupt): Kada ste istovremeno moralno i finansijski iskvareni, odnosno korumpirani. Aluzija na mađarskog premijera Viktora Orbana čija je zemlja ostala bez EU fondova jer nisu ispunili obaveze prema Briselu, pre svega zbog optužbi za korupciju.
  • "Bolobregzit" (Schadenbrexit): Osećaj koji prevladava u Briselu kada se sazna ko je ovonedeljni premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Šala na račun Londona koji je za nekoliko meseci promenio tri premijera.
  • "Likvidarit" (Liquid-arity): Hemijsko jedinjenje koje nastaje kada solidarnost dođe u kontakt sa EU institucijama, naročito kada je Nemačka uključena. Kritika na račun Berlina koji je nevoljno slao vojnu pomoć Ukrajini.
  • "Ursula fon Minediraj" (Ursula von Denying): Kada odbijete da date bilo kome svoj mobilni iz straha da vam ne pročitaju poruke. Aluzija na "Katargejt", skandal koji je pred kraj godine potresao Brisel.
  • "Sveignorišući tok" (Ignored Stream): Kada ignorišete sve kritike i forsirate strategiju koja će se neizbežno završiti katastrofom. Aluzija na Severni tok koji je sabotiran i sankcije Moskvi koje su dovele do energetske krize u Evropi.
  • "Mask-ovit" (Musk-ovite): Pompezni komentator koji nema pojma ali voli da debatuje o situaciji u Ukrajini na društvenim mrežama. Podbadanje vlasnika "Tvitera" Ilona Maska koji je ponudio svoje rešenje krize u Ukrajini, ali istovremeno i onih koji se ne slažu sa jednostranim pristupom koji Zapad ima spram ovog problema. Inače, pojam Moskovit je pogrdan naziv Ukrajinaca za Ruse.
image