Ukrajina: Francuzi nastavljaju da nam šalju oružje

Ministar odbrane Ukrajine potvrdio je da očekuje nove isporuke municije nakon sastanka sa francuskim kolegom Sebastijanom Lekornuom

Francuska će nastaviti da oružjem i municijom snabdeva Ukrajinu, a između ostalog isporučiće joj i sisteme za zaštitu neba i zemlje, naveo je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov nakon sastanka sa francuskim kolegom Sebastijanom Lekornuom.

"Bilo mi je drago da ugostim mog francuskog kolegu i velikog prijatelja Sebastijana Lekornua u Kijevu. Ova poseta nije samo čin hrabrosti, već pokazuje snažnu francusku podršku. Snabdevanje ukrajinske armije oružjem i municijom, uključujući odlične sisteme za zaštitu naše zemlje i neba, biće nastavljeno", napisao je Reznikov na Tviteru.

Francuska se inače više puta našla na udaru kritika da ne pruža dovoljnu bezbednosnu pomoć Kijevu. Pariz je na osmom mestu po vojnoj pomoći, daleko iza SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske, jer je izdvojio samo 220 miliona evra, prema podacima Instituta za svetsku ekonomiju Kil.

Ukrajini su Francuzi između ostalog dostavljali haubice "cezar" kalibra 155 milimetara, protivtenkovske i protivavionske rakete, oklopna vozila, topove...

Ali ovakva najava Reznikova donekle i iznenađuje, budući da sve više Francuza podržava mirovne pregovore sa Rusijom, ali i s obzirom na to da su početkom meseca zapadni mediji pisali da će Francuska Ukrajini ubuduće slati samo humanitarnu, a ne više vojnu pomoć, jer joj nestaje oružja na zalihama.

S vremena na vreme u Francuskoj se javljaju i glasovi koji otvoreno kritikuju slanje oružja Ukrajini, pitajući se, poput nekadašnjeg evroposlanika iz te zemlje Florijana Filipa- koliko tog oružja zapravo završava u rukama mafije.