Svet

Predsednik Letonije: Borba protiv ruskog jezika istorijski korak

Podučavanja mlađih generacija isključivo na letonskom jeziku, doprineće ne samo jedinstvu društva, već će i spasiti zemlju od "kolonijalnog nasleđa", poručio je Egils Levits
Predsednik Letonije: Borba protiv ruskog jezika istorijski korakwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Predsednik Letonije Egils Levits rekao je da je odluka o zabrani obrazovanja na ruskom jeziku u zemlji "istorijski korak" koji će društvo nesumnjivo odobriti, možda ne sada, već za 50 godina, prenose "RIA Novosti".

"Iskorenjivanje ruskog jezika iz sfere obrazovanja i podučavanja mlađe generacije isključivo na letonskom jeziku, doprineće ne samo jedinstvu društva, već će i spasiti zemlju od 'kolonijalnog nasleđa'", rekao je Levits.

Takva rusofobična retorika je sasvim u duhu aktuelne vlade Letonije, jer je prošlog leta letonski lider izjavio da je ruski jezik u zemlji "relikt okupacije, koji se mora što pre istisnuti iz svih javnih sfera, i ako je moguće, da se zameni jednim od jezika zemalja EU".

Predsednika je posebno rastužila činjenica da se mnogi Letonci koji ne znaju ruski jezik suočavaju sa diskriminacijom na tržištu rada.

Istovremeno, Levits je svestan da će ljudi koji pripadaju etničkim manjinama i dalje govoriti svojim maternjim jezicima u krugu porodice.

"Naravno, neki će u porodicama govoriti manjinskim jezicima - ruskim, poljskim... Ali to ih neće sprečiti da po uverenju budu Letonci", zaključio je on.

image