Borelj i 12 zemalja: Talibani da ponište odluku o zabrani ženama da rade u NVO

Pozivaju "da se poštuju politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava žena i devojaka u Avganistanu", da se one vrate na posao, u škole i na univerzitet

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i ministri spoljnih poslova 12 zemalja izdali su zajedničko saopštenje u kome izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog toga što su talibanske vlasti ženama zabranili da rade za nacionalne i međunarodne nevladine organizacije (NVO) i zatražili da odmah ponište ovu odluku, a žene i devojke vrate u škole.

Visoki predstavnik EU Borelj, ministri Australije, Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Norveške, Švajcarske, Holandije, Velike Britanije i SAD istakli su da "naredba dovodi u opasnost milione Avganistanaca čiji opstanak zavisi od humanitarne pomoći" i pozivaju talibane da je "hitno ponište".

Oni ističu da su žene ključne za humanitarne operacije i i dodaju da nevladine organizacije neće moći da dopru do najugroženijih ljudi u zemlji, da im obezbede hranu, lekove i druge stvari neophodne za život, kao i da bi isključenje žena uticalo na kvalitet humanitarne pomoći koju pružaju međunarodne organizacije.

Zemlje potpisnice smatraju da talibani nastavljaju da demonstriraju prezir prema pravima i slobodama avganistanskog naroda, posebno žena i devojaka, i pokazuju "nezainteresovanost za normalne odnose sa međunarodnom zajednicom.

"Mi smo u bliskom kontaktu sa Ujedinjenim nacijama, koje pozivaju, takođe u ime svih međunarodnih donatora, da talibani odmah ponište ovu odluku čime bi se izbegao svaki poremećaj i omogućio nastavak svih humanitarnih operacija međunarodnih i domaćih NVO", navodi se u saopštenju.

Ženama koje studiraju na fakultetima u Avganistanu ranije je zabranjen pristup zgradama univerzita dok je pet vodećih NVO obustavilo rad u toj zemlji, nakon što je talibanska vlada zabranila ženama da rade za njih.