Svet

Na samo šest metara: Nikad bliskiji susret američkih i kineskih aviona

Manevrom izbegnut sudar u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora
Na samo šest metara: Nikad bliskiji susret američkih i kineskih aviona© Cover Images/Keystone Press Agency/globallookpress

Indo-pacifička komanda američke vojske optužila je pilota kineskog ratnog vazduhoplovstva da se svojim avionom-lovcem približio na samo šest metara američkom osmatračkom avionu, leteći ispred njega.

Kineski vojni avion prošle nedelje našao se na samo šest metara od letelice američkih vazdušnih snaga i primorao ga na manevar kako bi izbegao sudar u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora, saopštila je američka vojska.

Bliski susret usledio je nakon što su iz Sjedinjenih Država komentarisali sve opasnije ponašanje kineskih vojnih aviona i nazvale ga trendom.

Incident, u kojem su učestvovali borbeni avion J-11 kineske mornarice i avion RC-135 američkih vazduhoplovnih snaga, dogodio se 21. decembra, dodaje američka vojska u saopštenju.

"Američke Indo-pacifičke snage posvećene su slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu i nastaviće da lete, plove i deluju na moru i u međunarodnom vazdušnom prostoru, poštujući bezbednost svih plovila i aviona prema međunarodnom pravu", dodaje se u saopštenju.

Na sastanku sa svojim kineskim kolegom u novembru, američki ministar odbrane Lojd Ostin istakao je potrebu da se poboljša krizna komunikacija između dve zemlje.

Ministarstvo odbrane Australije saopštilo je u junu da je kineski borbeni avion opasno blizu presreo australijski vojni osmatrački avion u regionu Južnog kineskog mora.

Tada je kineski mlaznjak doleteo veoma blizu aviona Kraljevskog vazduhoplovstva Australije (RAAF) i u njegov motor otpustio sitne čestice aluminijuma.

image