Svet

Turska preti Grčkoj: Ne tražite avanturizam, neće se dobro završiti po vas!

Turski šef diplomatije prokomentarisao je izveštaje grčkih medija da Atina navodno planira da proširi svoje teritorijalne vode oko ostrva Krit na 12 nautičkih milja
Turska preti Grčkoj: Ne tražite avanturizam, neće se dobro završiti po vas!www.globallookpress.com © Virginie Lefour/Keystone Press Agency

Turska neće dopustiti Grčkoj da proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru, izjavio je u četvrtak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, upozoravajući da će Ankara upotrebiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju da zaštiti svoje interese.

"Nećemo dozvoliti proširenje [grčkih] teritorijalnih voda ni za jednu milju u Egejskom moru, a kamoli za 12", rekao je Čavušoglu, prenela je turska državna novinska agencija AA. 

Čavušoglu je tom izjavom prokomentarisao izveštaje grčkih medija da Atina navodno planira da proširi svoje teritorijalne vode oko ostrva Krit na 12 nautičkih milja.

Čavušoglu: Grčka da se ne upušta u lažno junaštvo

Šef turske diplomatije takođe je podsetio na odluku turskog parlamenta iz 1995. godine u kojoj se navodi da će, ako Grčka proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru preko šest milja, parlament dati vladi "sva ovlašćenja", uljkučujući i vojna, kako bi branila nacionalne interese Turske.

On je potom upozorio Grčku da se "ne upušta u lažno junaštvo zato što verujete onima koji bi mogli da vam štite leđa".

"Ne tražite avanturizam. Neće se dobro završiti za vas!", upozorio je Čavušoglu.

Pogoršanje već napetih odnosa

Grčka vlada je prošle nedelje objavila da planira da proširi svoje teritorijalne vode južno i zapadno od Krita u martu, pozivajući se na povoljna međunarodna i regionalna dešavanja, navodi grčki portal "In.Gr", koji se poziva na izvore iz predsedničke administracije.

Ovaj potez dodatno opterećuje ionako teške odnose između Ankare i Atine. Erdogan je još u maju zvanično prekinuo veze sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, ali i ostale kanale komunikacije između dve zemlje.

Iako su dve nacije partneri u NATO-u, one imaju dugu istoriju rivalstva i upletene su u niz tekućih sporova, uključujući kontrolu nad nekoliko ostrva u Egejskom moru, kao i oko prava na traženje nafte u mediteranu, ali i status Kipra.

image