Preminuo bivši papa Benedikt XVI, saučešće srpskog i ruskog patrijarha

Ušao je u istoriju kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je se povukao sa tog mesta otkako je papa Grgur XII 1415. godine bio primoran da podnese ostavku

Bivši papa Benedikt XVI preminuo je u 96. godini u svojoj vatikanskoj rezidenciji skoro deceniju nakon što je podneo ostavku zbog lošeg zdravlja.

Služio je od 2005. do 2013, a poslednje godina života proveo je u manastiru u Vatikanskim baštama.

"S tugom vas obaveštavam da je papa emeritus Benedikt XVI, preminuo danas u 9.34 u manastiru Majke crkve u Vatikanu. Dodatne informacije biće date čim bude moguće", naveo je portparol Vatikana u pisanoj izjavi.

Iako je bivši pontifik već neko vreme bio bolestan, Sveta stolica je saopštila da se njegovo stanje prethodnih dana pogoršalo zbog starosti, zbog čega je papa Francisko 28. decembra zamolio narod da se moli za njega.

Rođen kao Jozef Racinger u Nemačkoj, Benedikt je imao 78 godina kada je 2005. postao jedan od najstarijih papa ikada izabranih.

Dok je bio poglavar, Rimokatolička crkva se suočavala s brojnim optužbama o decenijskom zlostavljanju dece od strane sveštenika.

Ranije ove godine bivši papa je priznao da su napravljene greške u rešavanju slučajeva zlostavljanja dok je bio nadbiskup Minhena između 1977. i 1982. godine.

Porfirije: Pastir koji je sve merio Hristom

Patrijarh srpski Porfirije uputio je danas saučešće papi Franji povodom upokojenja njegovog prethodnika, pape emeritusa Benedikta XVI.

''Blaženog spomena papa Bendikt XVI u istoriji Crkve Hristove ostaće upamćen kao arhipastir koji je sve merio Hristom, odakle potiče i njegova otvorenosti i razumevanje za vasceli hrišćanski svet, a posebno za pravoslavno bogoslovlje i predanje. Upućujemo molitve Isusu Hristu, Prvosvešteniku budućih dobara da dušu pape Benedikta upokoji sa svetima, gde nema bola, tuge, uzdisanja, nego gde je život večni, stoji u pismo predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve. Izraze saučešća Patrijarh Porfirije je uputio i apostolskom nunciju u Srbiji, Nadbiskupu Santu Ganđemiju i nadbiskupu i metropolitu beogradskom Lasdislavu Nemetu', navodi se u saučešću patrijarha, saopštila je SPC.

Saučešće iz Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril izrazili su saučešće papi Franji povodom smrti bivšeg pape Benedikta XVI.

"Vaša Svetosti, primite iskreno saučešće povodom smrti Njegove Svetosti pape Benedikta XVI. Benedikt XVI bio je istaknuta religiozna i državna ličnost, nepokolebljivi zaštitnik tradicionalnih hrišćanskih vrednosti. Tokom njegovog pontifikata uspostavljeni su punopravni diplomatski odnosi između Rusije i Vatikana, razvijene su veze između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve", navodi se u telegramu saučešća koji je uputio Putin.Predsednik je naglasio da će zauvek čuvati najsvetlije uspomene na Benedikta XVI.

Benedikt XVI poštovao tradicije ruskog pravoslavlja

U pismu koje je patrijarh Kiril uputio papi Franji navodi se da je bivši papa Benedikt XVI voleo istočno hrišćanstvo i da je poštovao tradicije ruskog pravoslavlja.

"Imajući priliku da se više puta lično sastanem sa pokojnim papom dok je boravio na papskom prestolu, imao sam priliku da svedočim njegovoj dubokoj ljubavi prema istočnom hrišćanstvu i iskrenom poštovanju prema tradiciji ruskog pravoslavlja. Tokom pontifikata Benedikta XVI odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve značajno su se razvili u duhu bratske saradnje i želje za interakcijom na putu prevazilaženja ponekad bolnog nasleđa iz prošlosti", rekao je patrijarh Kiril.Prema njegovim rečima, dugogodišnji životni put pape Benedikta XVI obeležio je čitavu epohu u istoriji Rimokatoličke crkve, "koju je predvodio u teškom istorijskom periodu, povezanom sa mnogim spoljnim i unutrašnjim izazovima".

"U ime Ruske pravoslavne crkve izražavam saučešće Vama i pastvi Rimokatoličke crkve u vezi sa gubitkom koji Vas je zadesio", navodi se u pismu poglavara ruske crkve.