"Forin polisi": Evo ko najviše profitira od sukoba u Ukrajini

Prodaja američkog oružja NATO-u skoro da se udvostručila od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini

Američka vlada je 2021. godine odobrila 14 velikih prodaja oružja NATO saveznicima u vrednosti od oko 15,5 milijardi dolara, dok je 2022. ugovorila 24 velike prodaje, što će joj doneti oko 28 milijardi dolara. Ta suma uključuje i prodaju oružja vrednog 1,24 milijarde koje treba da isporuči budućoj članici NATO-a Finskoj, objavio je "Forin polisi" na osnovu podataka Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane pri američkom ministarstvu odbrane.

Iako nije sigurno da će se sve planirane prodaje i realizovati, nagli porast istih odražava velike promene u evropskom bezbednosnom pejzažu od početka rusko-ukrajinskog sukoba, tj. drastičan porast kupovine naoružanja pre svega država na istočnom krilu NATO-a koje rade na tome da povećaju sopstvene vojne kapacitete i popune opremu koju su donirale Ukrajini.

"Svi pokušavaju da zaključe ugovore o prodaji oružja što je pre moguće", izjavio je jedan istočnoevropski zvaničnik za "Forin polisi" pod uslovom da ostane anoniman i dodao da je ruska operacija "Evropi donela hladnu novu realnost".

Početkom decembra, na primer, Stejt department je odobrio prodaju 116 borbenih tenkova "M1 abrams" Poljskoj. Letonija, Litvanija i Estonija nastojale su da nabave američke raketne sisteme dugog dometa za koje smatraju da pomažu Ukrajini u borbi protiv ruskih trupa. Stejt department odobrio je i prodaju do šest raketnih bacača HIMARS Estoniji u julu u okviru svog vojnog programa prodaje u inostranstvu. U novembru je odobrio sličnu prodaju Litvaniji. Očekuje se da će sporazum o prodaji HIMARS-a Letoniji biti objavljen početkom 2023. godine.

Podaci pokazuju da Sjedinjene Države ostaju glavni snabdevač oružjem na Starom kontinentu dok se evropska odbrambena industrija bori da ispuni ratne zahteve za konvencionalnim oružjem i municijom.

"Evropljani brinu da nemaju dovoljno vojne opreme pošto su toliko toga poslali u Ukrajinu", izjavila je Rejčel Rico iz Atlantskog saveta. "Sjedinjene Države im svakako pomažu s tim u vezi, što potvrđuje povećanje prodaje oružja u 2022. u odnosu na 2021. Međutim, to takođe naglašava da Evropa treba da se ujedini u oblasti bezbednosti i odbrane."

Ukrajina, po navodima "Forin polisija", ispaljuje oko 4.000 do 7.000 metaka dnevno, brzo trošeći municiju koju joj Zapad konstantno isporučuje. SAD su joj poslale oko 806.000 artiljerijskih metaka od 155 mm a Ujedinjeno Kraljevstvo tek 16.000 metaka.

Inače, američki predsednici godinama unazad pozivaju evropske članice NATO-a da povećaju svoje izdatke za zajedničku odbranu, što je povremeno izazivalo razdor unutar alijanse i diplomatske sukobe, posebno za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.