"Optimistična" novogodišnja poruka britanskog premijera: Problemi koji su nas mučili neće nestati

Britanski premijer Riši Sunak upozorio je Britance da problemi koji su mučili zemlju neće nestati 2023. godine

U svom prvom novogodišnjem obraćanju kao premijer, Riši Sunak je sumorno rekao da je 2022. bila teška godina za Veliku Britaniju.

"Neću se pretvarati da će svi naši problemi nestati u novoj godini", rekao je Sunak u video poruci objavljenoj na Tviteru. Taman što smo se oporavili od "globalne pandemije bez presedana", Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, dodao je on.

Britanija je tokom 2022. godine promenila tri premijera nakon što su Boris Džonson i Liz Tras podneli ostavke pošto što su izgubili poverenje vladajuće stranke Torijevaca. Bivši bankar "Goldman Saksa" preuzeo je kormilo nad zemljom čiji se zaduživanje omaklo kontroli i u pipavom geopolitičkom trenutku u svetu.

Kir Starmer, lider najveće opozicione stranke u Velikoj Britaniji, takođe je priznao da je 2022. bila teška godina i rekao da zemlja "treba da se promeni".

Laburistička partija, koja 12 godina nije na vlasti, vodi u istraživanjima javnog mnjenja nakon haotične godine pod Sunakovim konzervativcima. Torijevci moraju da raspišu opšte izbore najkasnije do januara 2025. godine, podseća "Blumberg".

"Da bi Britanija postala pravednija, zelenija, dinamičnija zemlja, potreban nam je potpuno novi način vođenja politike", rekao je Starmer u svojoj video poruci. "Moramo da obnovimo svoj zavet da promenimo našu zemlju na bolje, 2023. je novo poglavlje za Britaniju."