Grci ljuti na EU: Zar džemperima da rešavamo energetsku krizu?

Skoro pola penzije od 1300 evra moram da odvoji za dogrevanje, revoltiran je jedan od Grka

Stanovnici grčkog ostrva Krit zabrinuti su zbog visokih cena energenata, a za pogrešnu energetsku politiku optužuju Evropsku Uniju.

Kako prenosi RIA Novosti, Zapad je uveo i postepeno pojačavao sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, što je kao posledicu imalo poskupljenje struje, goriva i hrane širom sveta, pre svega u Evropi i SAD. 

Uprkos merama koje preduzimaju pojedine zapadne zemlje, poput ograničavanja cena gasa i nafte, stanovnici evropskih zemalja, uključujući i Grčku, još uvek osećaju posledice energetske krize.

"Zima je i trošim više struje da se zagrejem. Ne želim ni da razmišljam o računima na kraju sezone. Mislim da ću morati da pregovaram sa snabdevačem električne energije da mi omogući plaćanje na mesečne rate, kako bih mogao da otplatim ono što ću zapaliti ove zime", kaže penzioner i veteran grčkog ratnog vazduhoplovstva Manolis (67).

Dodao je da će sledeću zimu, za koju očekuje da će biti još teža, dočekati u dugovima jer skoro pola penzije od 1300 evra mora da odvoji za dogrevanje.

Manolis priznaje da ga brine kako će EU u budućnosti dopremiti potrebnu količinu gasa.

"Evropa mora da razmišlja realno i da traži dobavljače koji mogu da obezbede potrebnu količinu energije za zimu. Neprihvatljivo je da EU svojim uticajem u svetu ne može da obezbedi energetsku bezbednost svojim građanima i da ih moli da nose više džempera kako bi preživeli hladno vreme", rekao je Manolis i zaključio da je "Evropa postala `treći svet` zapadnog sveta".

Advokat Nikos (32) rekao je za RIA Novosti da već sada grejanje plaća duplo više u odnosu na prošlu godinu, iiako zbog blage zime praktično nije uključio grejanje u kući.

"Ne mogu da prihvatim činjenicu da fosilna goriva, posebno tečni gas (LNG), mi Evropljani kupujemo od dobavljača koji su dugogodišnji saveznici i partneri EU, po ceni od pet do sedam puta većoj od prosečne cene", naveo je on.

Dodao je da je posredi "makrofinansijsko samoubistvo za Evropu" i da će "životni standard Evropljana biti potkopan".