Američki Kongres pozvan da proceni rizike slanja sistema "patriot" Ukrajini

Savetodavno telo Kongresa pozvalo zvaničnike da razmotre rizike slanja naprednog oružja Kijevu

Američki Kongres se suočava sa problemima "i u svojoj zakonodavnoj i u nadzornoj ulozi" oko planirane isporuke protivvazdušnih sistema "patriot" Ukrajini, upozorila je Istraživačka služba Kongresa (CRS), vladina agencija koja pruža stručnu podršku članovima Kongresa na nepristrasnoj osnovi.

Američka vlada se obavezala da će Kijevu isporučiti jednu bateriju naprednog protivvazdušnog sistema MIM-104 "patriot", nakon posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu.

Vremenski okvir za isporuku ostaje nejasan, jer je za rad sistema potrebno desetine obučenog osoblja. Američki mediji sugerišu da bi ukrajinski vojnici mogli biti pozvani u Ameriku na obuku, što tek treba da se dogodi u kontekstu tekućeg sukoba između Ukrajine i Rusije.

Obuka ekipa za popravku samo za sistem "patriot" traje oko 53 nedelje, napominje CRS, dodajući da je potrebno mnogo toga da se nauči pre nego što "Ukrajina bude imala funkcionalan sistem 'patriot' na terenu".

CRS je takođe pozvala zakonodavce da ispitaju odakle tačno dolazi sistem koji će biti isporučen Kijevu. Još uvek nije jasno da li će sam Vašington ili neki od njegovih saveznika u NATO obezbediti bateriju "patriot". Istraživačka služva je upozorila da bi, na kraju, "baterije i povezani presretači koji se šalju u Ukrajinu mogli biti uzeti iz postojećih vojnih jedinica i zaliha".

"Ako se povuče iz drugih operativnih snaga, kao što su Centralna komanda SAD ili Indo-pacifička komanda SAD, prebacivanje sistema u Ukrajinu može stvoriti oportunitetne troškove i potencijalne rizike u tim pozorištima", navode iz CRS i dodaju da bi slanje američkog sistema moglo da utiče na "cikluse obuke ili modernizacije".

Istraživačka agencija je takođe izrazila zabrinutost zbog "visoke cene" sistema "patriot" i njegovih projektila presretača, za koje se "procenjuje da koštaju oko četiri miliona dolara po raketi". Prema dostupnim podacima, "novoproizvedena baterija 'patriot' košta oko 1,1 milijardu dolara, uključujući oko 400 miliona dolara za sistem i oko 690 miliona dolara za rakete“, navodi CRS.

Kongres bi stoga trebalo da razmotri pitanje da li će se uvesti određena "ograničenja na koje vrste neprijateljskih sistema mogu biti angažovani" sistemi kojima upravljaju ukrajinske trupe, predlaže agencija.