Svet

"Meta" razmatra da vrati Trampu nalog na Fejsbuku

Aktivnost bivšeg predsednika na društvenim mrežama bila je presudna da pobedi na izborima 2016, a u ovom trenutku on pojačava kandidaturu za novi mandat u Beloj kući 2024. godine
"Meta" razmatra da vrati Trampu nalog na Fejsbuku© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Kompanija "Meta" sprema se da objavi da li će dozvoliti bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu da se vrati na Fejsbuk i Instagram, piše "Fajnenšel tajms" ocenjujući da se radi o izuzetno polarizovanoj odluci koju će doneti tehnološki gigant iz Silicijumske doline.

Trampovi nalozi suspendovani su s "Metinih" društvenih mreža "na neodređeno vreme" zbog podsticanja nasilja dan nakon što je grupa njegovih pristalica upala u zgradu Kapitola u Vašingtonu u januaru 2021. godine.

Odluka o Trampovom povratku trebalo je da bude objavljena do 7. januara 2023, međutim rok je pomeren za kraj meseca.

Široko je rasprostranjeno mišljenje da je upravo Trampova aktivnost na društvenim mrežama bila presudna da pobedi na izborima 2016, a u ovom trenutku on pojačava kandidaturu za novi mandat u Beloj kući 2024. godine.

Stručnjaci smatraju, piše "Fajnenšel tajms", da će nastavak zabrane Trampovih naloga na platformama podstaći tenzije s republikanskim saveznicima bivšeg američkog predsednika koji optužuju kompaniju za cenzurisanje konzervativnih stavova, dok druge levoorijentisane grupe tvrde da bi njegov povratak bio štetan po demokratiju. 

"Nemoguće je napraviti kompromis, šta god da se odluči, biće nezgodnih posledica", izjavila je Kejti Harbat, saradnica u "Bipartisan polisi centru", američkom tink-tenku. 

Odluka će uticati i na "Metino" poslovanje, koje joj donosi 118 milijardi dolara godišnje, budući da će potencijalno oterati oglašivače koji Trampove stavove smatraju opasnim, ali će ujedno doneti više posla ukoliko bivši predsednik reši da predizbornu kampanju za 2024. promoviše na "Metinim" mrežama.

Novi vlasnik "Tvitera" Ilon Mask nedavno je ukinuo trajnu zabranu Trampovog naloga na toj mreži pošto je anketirao korisnike, premda bivši predsednik od tada još uvek ništa nije objavio. Svoje poruke mahom upućuje sa svoje mreže "Trut sošl".

image