Svet

Švedska: Bavićemo se zahtevom Prištine za članstvo kada stigne na agendu EU

Švedska preuzela predsedavanje EU, treći put nakon 2001. i 2009. godine.
Švedska: Bavićemo se zahtevom Prištine za članstvo kada stigne na agendu EU© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Švedska, koja je 1. januara preuzela predsedavanje EU od Češke, razmatraće aplikaciju Prištine za članstvo u EU kada se nađe na agendi i to u bliskoj saradnji sa ostalim članicama, izjavila je ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

"Informisani smo da je Priština podnela aplikaciju za članstvo, bavićemo se tom temom kada (apikacija) stigne na agendu EU", rekla je ambasadorka Ben David novinarima.

Ona je naglasila da ohrabruje poštovanje svakog sporazuma postignutog u dijalogu Beograda i Prištine, u cilju normalizacije odnosa.

Na pitanje da li očekuje da će Srbija otvoriti neki klaster u narednih šest meseci tokom švedskog predsedavanja, rekla je da svaka zemlja koja želi da postane članica treba da bude posvećena i ispuni stroge kriterijume vezano za vladavinu prava, demokratiju, ljudska prava i borbu protiv organizovanog kriminala.

Naglasila je da je na Samitu u Tirani Evropska unija poslala poruku zemljama Zapadnog Balkana jasniju nego ikada ranije, kao i da je to bio prvi Samit koji se održao van Unije, a na Zapadnom Balkanu. Prema njenim rečima, to je bilo pokazivanje posvećenosti prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Učinićemo sve da podržimo Ukrajinu

Ben David smatra da je novonastala geopolitička situacija - rat u Ukrajini stvorio potrebu hitnosti u procesu proširenja i dodala da to, ipak, nije uticalo na metodologiju i kriterijume da bi neka zemlja postala članica.

Rat u Ukrajini će uobličiti i definisati predsedavanje Švedske Unijom, kaže Ben David i ističe da će učiniti sve da podrži Ukrajinu vojno, ekonomski i politički i humanitarno.

"Napad Rusije je zapravo napad na evropske vrednosti. A ishod rata će oblikovati budućnost čitavog našeg kontinenta i to će biti ključno pitanje našeg predsedavanja", rekla je ona.

Treće predsedavanje EU

Švedska je članica EU od 1995. godine i ovo je treće predsedavanje te zemlje posle 2001. i 2009. godine.

Države članice EU smanjuju se svakih šest meseci u predsedanju Savetom EU i za to vreme predsedavaju sastancima na svim nivoima u Savetu, koji je uz Evropski parlament zakonodavno telo EU.

Nakon parlamentarnih izbora u Švedskoj u septembru, Umerena stranka koja pripada desnom centru, formirala je koaliciju sa demohrišćanima i liberalima, ali s obzirom na to da nemaju većinu u parlamentu, dogovorile su program s desničarskom i antimigrantskom strankom Švedskih demokrata, koja je ostala van vlade, ali je podržava u parlamentu.

Premijer je postao lider Umerene stranke Ulf Kristerson. U govoru u švedskom parlamentu sredinom decembra, Kristerson je istakao da će rat u Ukrajini u velikoj meri uticati na predsedavanje njegove zemlje EU.

Naveo je da su izazovi koje rat donosi EU očuvanje jedinstva u podršci Ukrajini, proširenje privredne, humanitarne i vojne pomoći, pomoć u obnovi zemlje, kao i traženje odgovornosti za rat.

image