Kako je raskol između Mađarske i Ukrajine pocepao EU

Dve zemlje vode dugogodišnje sporove, pre svega oko manjinskih prava za etničke Mađare

Iako je po početku ruske specijalne vojne operacije mađarski premijer Viktor Orban osudio istu, od tada je malo toga učinio što bi narušilo njegovo prijateljstvo s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, a to pak ugrožava evropsko jedinstvo na temu podrške kijevskom režimu, piše "Fajnenšel tajms".

Orban je dosad u više navrata prkosio sankcijama uvedenim Rusiji, bio je protiv slanja vojne pomoći Ukrajini a blokirao je i pregovore Kijeva o približavanju NATO-u, a to što je prošlog meseca ukinuo veto na planirani paket pomoći EU Ukrajini od 18 milijardi evra mnogi stručnjaci su ocenili tek kao privremeno primirje u teškim odnosima između Mađarske i Ukrajine.

"U Mađarskoj je ukrajinsko pitanje oduvek bilo podređeno odnosima s Rusijom", rekao je ekspert Andraš Rač iz Nemačkog saveta za spoljne odnose i dodao da su i pregovori sa EU bili podređeni rusko-mađarskim vezama.

To što se složila sa ostalim članicama Unije na temu pomoći Ukrajini zapravo je koristila za svoju agendu – za pregovore o evropskim finansijskim paketima namenjenim Mađarskoj koji su stopirani zbog nesipunjavanja uslova koji se odnose na nezavisnost pravosuđa, akademske slobode, te prava LGBT+ populacije.

Mađarska je jedna od evropskih zemalja koje najviše zavise od ruskih energenata, a s tim u vezi je i nedavna Orbanova izjava da nisu zainteresovani da zauvek razdvoje evropsku i rusku ekonomiju, "tako da pokušavamo da spasemo sve što možemo od rusko-mađarske ekonomske saradnje".

Ipak, nakon što je obezbedila izuzeće u vezi sa zabranom uvoza ruske nafte i gasa, Budimpešta je glasala za svaki paket sankcija EU protiv Moskve. A poslednjih nedelja zamrzla je 870 miliona evra ruske imovine, naveo je tamošnji list "Nepsava".

Međutim, Mađarska je u dugogodišnjim sporovima s Ukrajinom, pre svega oko manjinskih prava za etničke Mađare.

Kijevska zabrana obrazovanja na jezicima manjina – uglavnom usmerena na one koji govore ruski – uticala je na više od 100 škola za etničke Mađare u zapadnoj Ukrajini. Budimpešta je zato blokirala Ukrajinuna putu dpribližavanja NATO-u, zahtevajući da vrati ta manjinska prava.

"Ukrajinsko-mađarske veze su na veoma niskom nivou", rekao je evropski zvaničnik Boton Feledi i zaključio da Mađarska nije pripremljena za odvajanje od Rusije.