Bliski susret iz kineskog ugla: Amerika obmanjuje javnost (VIDEO)

O susretu na samo šest metara između američkog špijunskog aviona i kineskog lovačkog iznad Južnog kineskog mora oglasio se i Ministarstvo odbrane u Pekingu

Izveštaj Vašingtona o prošlonedeljnom vazdušnom incidentu iznad Južnog kineskog mora, u kojem su učestvovali kineski lovački avion i američki špijunski avion, zanemaruje istinu i predstavlja "čistu klevetu i podmetanje", saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Indo-pacifička komanda američke vojske optužila je pilota kineskog ratnog vazduhoplovstva da se svojim avionom-lovcem približio na samo šest metara američkom osmatračkom avionu, leteći ispred njega.

Naime, kineski lovac J-11 prišao američkom izviđačkom avionu RC-135 na opasnu blizinu, zbog čega je američki pilot morao da izvede manevar izbegavanja.

Međutim, portparol kineskog ministarstva odbrane Tijan Julin odbacuje te optužbe i tvrdi da je američki avion izvodio opasne manevre.

"Američka strana namerno dovodi javnost u zabludu i prebacuje krivicu na Kinu, a u stvari bi oni trebalo da budu okrivljeni za pokušaj zbunjivanja međunarodne javnosti", rekao je on.

Kineski pilot je postupao profesionalno i u skladu sa standardima, kaže Julin. Kako dodaje, uprkos više upozorenja, američki avion je iznenada izmenio udaljenost od kineskog, ugrožavajući kineski avion, prenosi kineski Global tajms.

I američka strana, koja tvrdi da je kineski pilot ugrozio bezbednost američkog, objavila je svoj video-snimak.

Kineska strana pozvala je SAD da postupaju po međunarodnom pravu i sporazumima, kako bi se izbegli pomorski i vazdušni incidenti.

Sa druge strane, SAD tvrde kako njihovi bojni brodovi i avioni izvode misije patroliranja međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora u skladu sa međunarodnim zakonima.

Ali Peking, koji većinu Južnog kineskog mora posmatra kao deo svoje teritorije uprkos zahtevima Vijetnama, Filipina, Malezije, Tajvana i Bruneja, smatra da je operacija američkih snaga u toj oblasti provokacija i kršenje kineskog suverenitet.