Ukrajinska ucena: Kijev tražio oružje u zamenu za podršku Izraelu u UN

Kijev je navodno odbio da se usprotivi pro-palestinskoj rezoluciji nakon što im Izrael nije poslao traženo oružje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uslovio je podršku svoje zemlje Izraelu u UN u zamenu za sisteme protivvazdušne odbrane, objavio je novinski sajt "Aksios".

Nakon što nisu dobili nikakve čvrste garancije od novog-starog premijera Benjamina Netanjahua, ukrajinski predstavnici su navodno odlučili da se ne protive nedavnoj anti-izraelskoj rezoluciji.

Portal se poziva na neimenovane ukrajinske i izraelske zvaničnike koji su rekli da su dvojica lidera razgovarala krajem prošle sedmice. Netanjahu je navodno tražio od Zelenskog da glasa protiv ili se barem uzdrži od glasanja o rezoluciji Generalne skupštine UN koja poziva Međunarodni sud pravde da izda pravno mišljenje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

Tom razgovoru je navodno prethodilo odbijanje Kijeva da se usprotivi dokumentu tokom glasanja u komitetu UN pre nekoliko nedelja, navodi "Aksios".

Tokom telefonskog razgovora Zelenski jasno stavio do znanja da bi Ukrajina mogla da promeni svoj stav ako Netanjahu obeća vojnu pomoć Kijevu.

Iako je Netanjahu navodno rekao da je spreman da razgovara o "zahtevima Zelenskog u budućnosti", izraelski premijer nije pristao da se obaveže.

Šef ukrajinske države nije bio zadovoljan tim odgovorom i dao je instrukcije svom izaslaniku u UN da uopšte ne prisustvuje glasanju. Ukrajinski zvaničnik je tvrdio da je odluka doneta "kako bi se dala šansa odnosima sa Netanjahuom", piše "Aksios".

Kancelarija izraelskkog premijera potvrdila je da je do razgovora dvojice lidera došlo, ali su odbili da pruže druge detalje.

Rezolucija UN usvojena je u petak uz podršku 87 zemalja. Protiv je glasalo ukupno 26 zemalja, a 53 su bile uzdržane.

Početkom novembra, tadašnji izraelski ministar odbrane Beni Gantc objasnio je da ta zemlja ne može da isporuči svoj sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" Ukrajini jer "nema dovoljno veliku proizvodnu bazu" da zadovolji izvozno tržište, kao i sopstvene potrebe.

Kijev je više puta tražio vojnu pomoć od Izraela, sa posebnim naglaskom na protivvazdušnu odbranu. Ukrajinski zvaničnici kažu da bi oružje bilo od velike pomoći u naporima zemlje da se suprotstavi onome što veruje da su iranske bespilotne letelice koje šalje Moskva.

I Rusija i Iran, sa svoje strane, poriču da takve bespilotne letelice koriste moskovske trupe.