Svet

U Kolumbiji sklopljeno primirje sa pobunjeničkim grupama

Dogovorili smo se o bilateralnom prekidu vatre od 1. januara do 30. juna 2023, poručio je predsednik Gustavo Petro
U Kolumbiji sklopljeno primirje sa pobunjeničkim grupamaGetty © Gabriel Aponte / Stringer

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro najavio je primirje između vladinih snaga i pet paravojnih grupa, prenose "RIA Novosti".

"Dogovorili smo se o bilateralnom prekidu vatre od 1. januara do 30. juna 2023. sa Oslobodilačkom nacionalnom armijom (ELN), pobunjenicima Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), Drugom marketalijom, Centralnim generalštabom, Zalivskim klanom (AGC) i snagama za samoodbranu Sijera Nevade, uz mogućnost produženja u zavisnosti od napretka pregovora", napisao je Petro na Tviteru.

Ranije su pobunjeničke grupe FARC i ELN jednostrano najavile prekid vatre za period božićnih praznika do 2. januara.

Kolumbija je u oružanom sukobu više od pola veka. Za to vreme je stradalo više od 262 hiljade ljudi, a milioni su napustili svoje domove. U redovima FARC-a, koji su formirani 1966. godine od odreda samoodbrane komunističkih seljaka, bilo je oko 20 hiljada boraca. Vlasti i pobunjenici su dugo pregovarali o miru, koji je konačno potpisan 2016. godine.

Nakon demobilizacije 13 hiljada ljudi, na bazi FARC-a zvanično je stvorena politička partija "Komunes", ali su se neki od njih kasnije vratili gerilskim aktivnostima i trgovini drogom, čiji trenutno dostiže 5,2 hiljade ljudi.

Radikalna levičarska Oslobodilačka nacionalna armija (ELN) se sastoji od nekoliko hiljada ljudi. To je druga najveća oružana pobunjenička organizacija u zemlji posle FARC-a. Kolumbija, SAD i EU klasifikuju ELN kao terorističku organizaciju. Njeni članovi, nakon što je predsednik Petro došao na vlast prošle godine, pokrenuli su mirovni proces sa vladom.

Vlada predsednika Petra došla je na vlast u Kolumbiji na leto 2022. godine, uz obećanje da će postići sveobuhvatan mir sa brojnim pobunjeničkim milicijama i narko paravojnim grupama u zemlji, po uzoru na mirovne sporazume sa bivšim FARC-om.

Još u septembru, Petro je pozvao strane sile da prekinu svoj "iracionalni rat protiv droge", tvrdeći da su decenije prohibicionističke politike učinile malo kako bi zaustavile trgovinu kokainom.

On je dodao da kokain izaziva samo "minimalne smrti od predoziranja", ali je odbacio izveštaje da želi da dekriminalizuje drogu.

U tom periodu su najmanje deset pobunjeničkih grupa, uključujući najveće – Zalivski klan, Drugu Marketaliju i Centralni generalštab, pokrenule jednostrani prekid vatre kako bi započeli mirovni proces i pregovore sa kolumbijskim vlastima.

Južnoamerička država je više od pola veka zahvaćena oružanim sukobom, sa oko 90 ilegalnih grupa koje se bore za političku moć i kontrolu proizvodnje kokaina.

image