Svet

Japan dve nedelje nadgledao kineske vežbe u Pacifiku

Kina je sprovodila slične operacije u prošlosti, a najnovije vojne vežbe velikih razmera usledile su nakon najave Japana da će udvostručiti izdvajanja za odbranu
Japan dve nedelje nadgledao kineske vežbe u Pacifikuwww.globallookpress.com © Liu Dawei/XinHua

Japan je danas saopštio da su poslednje dve nedelje ratni avioni i brodovi pratili kineski nosač aviona Liaoning, kao i pet ratnih brodova koji su izvodili pomorske i letačke manevre u Pacifiku.

Japanske trupe su pratile operacije nakon što je kineska pomorska grupacija uplovila između ostrva Okinave i Mijakodžima u zapadni Pacifik iz Istočnog kineskog mora 16. decembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Japana, prenosi Rojters.

Pre nego što se juče vratio istim putem, kineski nosač je izvršio više od 300 poletanja i sletanja aviona i helikoptera, dodalo je ministarstvo, koje nije preciziralo da li je povređen japanski teritorijalni prostor.

Japan je takođe izvestio da je identifikovao letove kineske bespilotne letelice VZ-7 blizu ostrva Mijakodžima u nedelju i danas, što je prvi put da su dronovi na velikoj visini primećeni u toj oblasti.

Kina je sprovodila slične operacije u prošlosti, a najnovije vojne vežbe velikih razmera u blizini japanskih ostrva usledile su nakon najave Japana da će udvostručiti izdvajanja za odbranu u narednih pet godina u pokušaju da odvrati Kinu od upotrebe vojske kako bi podstakla teritorijalne pretenzije u regionu, uključujući i susedni Tajvan, navodi Rojters.

image