Svet

Ministri spoljnih poslova Austrije i Indije: Rusija i Ukrajina da se vrate diplomatiji

Indija nije osudila Rusiju i više puta je tražila hitan prekid sukoba tvrdeći da krizu treba rešiti dijalogom
Ministri spoljnih poslova Austrije i Indije: Rusija i Ukrajina da se vrate diplomatiji© MFA Russia/via Globallookpress.com

Ministri inostranih poslova Austrije i Indije, Aleksandar Šalenberg i Subramanjam Džajšankar, pozvali su u zajedničkoj izjavi na mirovne pregovore o Ukrajini.

Džajšankar je rekao da je premijer Indije Narendra Modi podsticao lidere Rusije i Ukrajine da se vrate dijalogu i diplomatiji zato što produženi sukob nije u interesu nijedne strane.

"Iskreno verujemo da ovo nije doba rata. Neslaganja se moraju razrešiti za pregovaračkim stolom. Povratak dijalogu i diplomatiji je imperativ. Produženi sukob nije u interesu nikome. Premijer Indije je bio u kontaktu sa liderima obe države i prikazao je naš pogled na situaciju" izjavio je Džajšankar i dodao da Indiju posebno brinu posledice sukoba kao što su nedostatk hrane, goriva i đubriva za zemlje u razvoju, prenose indijski mediji.

Indija nije osudila Rusiju i više puta je tražila hitan prekid sukoba tvrdeći da krizu treba rešiti dijalogom.

Šef austrijske diplomatije je istakao da je cilj obnova mira, iako se rešenje "i dalje nalazi na bojnom polju".

"Indija u ovoj situaciji ima veliku ulogu, premijer Modi ostaje jedan od retkih koji redovno pregovara sa obe strane, i sa Rusijom i sa Ukrajinom. Imamo i velika očekivanja od indijskog predsedavanja G20. Naš cilj mora biti obnova mira, kako bismo ponovo mogli da se vratimo diplomatiji u Ukrajini. Nismo još toliko napredovali, rešenje se još uvek nalazi na bojnom polju, ali ne smemo zaboraviti naš cilj", rekao je austrijski ministar.

Indijski šef diplomatije je naglasio da Indija i međunarodna zajednica pozivaju na mirovne pregovore.

"Insistiramo na pregovorima. Premijer je nedavno razgovarao i sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim. I ja sam lično razgovarao sa ministrima spoljnih poslova obe države, Sergejem Lavrovim i Dimitrijem Kulebom", dodao je Džajšankar.

On je ocenio da je posebno zabrinjavajuća narušena bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje i rekao da namerava da o ovoj temi razgovara sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem na sastanku koji je najavljen za utorak.

image