Blinken razgovarao sa novim kineskim šefom diplomatije

Američki državni sekretar je na svom Tviter nalogu napisao da je sa novoimenovanim kineskim ministrom spoljnih poslova razgovarao o naporima da kanal komunikacije drže otvorenim

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa novoimenovanim ministrom spoljnih poslova Kine Kin Gangom o odnosima dve zemlje koji proteklih nedelja prolaze kroz turbulentan period.

Još se nisu smirile tenzije pošto je predsednik SAD Džozef Bajden potpisom odobrio novi američki vojni budžet, kojim je 10 milijardi dolara u narednih pet godina namenjeno za vojnu pomoć Tajvanu, a već se dogodio novi incident.

Ovog puta na nebu, kada je kineski lovac J-11 prišao američkom izviđačkom avionu RC-135 opasno blizu, a dve strane imale su različita tumačenja kako je do toga došlo, pripisujući krivicu jedni drugima.

Blinken je na svom Tviter nalogu napisao da je sa odlazećim ambasadorom Narodne republike Kine u SAD Kinom, u nedelju razgovarao o naporima da kanal komunikacije drže otvorenim.

Oglasilo se i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova koje je navelo da se novoimenovani šef diplomatije nada da će održati bliske kontakte sa Blinkenom i promovisati kinesko-američke odnose.

Pedesetšestogodišnji Kin zameniće na mestu šefa diplomatije Kine Vang Jia, koji odlazi na novu dužnost posle osam godina provedenih na mestu prvog čoveka Ministarstva spoljnih poslova.