Podsticanje nataliteta: Mađarska oslobađa mlade majke poreza na dohodak

Poreska olakšica važi za žene bez obzira da li su udate, neudate ili razvedene i traje od 12. nedelje trudnoće do kraja godine u kojoj majka puni 30 godina

Mađarska je oslobodila mlade majke plaćanja poreza na dohodak kao deo politike podsticanja rađanja i odgovora na masovne migracije.

Uprkos pogoršanju globalnih ekonomskih prilika, zvanična Budimpešta nastavlja da proširuje mere podrške porodicama u 2023. godini, izuzimajući žene koje postanu majke pre navršene 30. godine od plaćanja poreza na dohodak.

Prema procenama vlade mera će obuhvatiti desetine hiljada mladih majki, objasnila je mađarska državna sekretarka za porodičnu politiku Agnješ Hornung za "Brajtbart Jurop".

"One imaju pravo ne samo na oslobađanje od poreza, već i na druge mere podrške porodicama, poput olakšica za porodični porez, podršku za bebu i naknadu za brigu o deci", rekla je mađarska državna sekretarka.

Poreska olakšica koja važi za mlade žene bez obzira da li su udate, neudate ili razvedene i traje od 12. nedelje trudnoće do kraja godine u kojoj majka puni 30 godina, ima dvostruki cilj: promovisanja rađanja i obezbeđivanja da više novca ostane porodici.

Mladi Mađari već su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak dok ne napune 25 godina, kako bi se podstakli da ostanu u zemlji i pomoglo mladim ljudima da zasnuju porodicu.

Mađarski premijer Viktor Orban u više navrata je upozoravao na činjenicu da se sve manje dece rađa u Evropi i da je odgovor na to najvećeg dela Zapada imigracija.

"Mađari to vide u drugačijem svetlu. Ne trebaju nam brojevi, već mađarska deca. Ako se prepustimo činjenici da nismo sposobni da održimo sami sebe čak ni biološki, time priznajemo da nismo važni čak ni samima sebi", rekao je Orban 2019. godine, dodajući da emigracija znači predaju.

Prošle godine Orban je izrazio jasno neslaganje sa politikom zapadnoevropskih vlada po pitanju depopulacije rekavši da pokušavaju da reše populacione probleme "uvozom imigranata", što je za njega neprihvatljivo rešenje za Mađarsku.

On je tada istakao da će se zvanična Budimpešta odupreti pokušajima Evropske unije da uvede za njihovu zemlju zakonska rešenja poput obavezne migrantske kvote.  

"Postoje zemlje u Zapadnoj Evropi poput Nemačke koja je u vladinom programu napisala: Nemačka je zemlja emigracije. Radije bih odsekao sebi ruku nego napisao takvu rečenicu u vladinom programu", izjavio je svojevremeno Orban.