Svet

"Global tajms": Licimerne SAD TikTok označavaju kao "digitalni fentanil" a dekriminalizuju marihuanu

Optuživanje Kine za probleme u američkom društvu pokazuje manjak samopouzdanja Vašingtona pred usponom Pekinga, ocenjuje "Global tajms"
"Global tajms": Licimerne SAD TikTok označavaju kao "digitalni fentanil" a dekriminalizuju marihuanuwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Prema izveštaju Si-En-Ena, predsedavajući novog komiteta Predstavničkog doma za Kinu, republikanac Majk Galager je TikTok označio kao "digitalni fentanil" (teška droga 100 puta jača od morfijuma) koji kineska vlada obezbeđuje Amerikancima.

Iako je u Vašingtonu politički korektno biti protiv Kine, nazivanje popularne aplikacije za kratke video snimke "digitalnim fentanilom" je i apsurdno i licemerno jer SAD dekriminalizuju marihuanu, ocenjuje u komentaru "Global tajms", portal blizak Komunističkoj partiji Kine (KPK).

Novoosnovani odbor za Kinu smatra se novim sredstvom hladnog rata protiv Pekinga. Dijao Daming, stručnjak za američke studije i vanredni profesor na Univerzitetu Renmin u Pekingu, rekao je za "Global tajms" da iza ovog izabranog komiteta stoje dve motivacije - jedna je suzbijanje Kine, a druga stranačka borba.

Odbor "želi da se takmiči sa Belom kućom koja je stroža prema Kini. Ako stvori utisak da Bajdenova administracija nedovoljno pritiska Kinu, to bi moglo da pomogne republikancima na budućim izborima", rekao je Dijao.

Novi predsednik ovog komiteta, Galager, smatra se radikalnim "jastrebom" među mladim američkim kongresmenima i vrlo "antikineski" nastrojenim. Nakon što je imenovan za predsednika, odmah je izneo svoju viziju za komitet, uključujući obnavljanje "lanaca snabdevanja i okončanje kritične ekonomske zavisnosti od Kine" kao i okončanje "krađe američkih ličnih podataka i intelektualne svojine od strane KPK". Očekuje se da je primarni cilj izabranog komiteta za Kinu - TikTok.

TikTok je izuzetno popularan među mladima. Njegova kineska verzija Doujin takođe se široko koristi među mladim Kinezima. Ali aplikacija nigde nije toliko politizovana kao u Vašingtonu.

Galager je TikTok nazvao "digitalnim fentanilom" u pokušaju da izazove probleme i proširi teoriju o "kineskoj pretnji". Žang Tengjun, zamenik direktora Odeljenja za azijsko-pacifičke studije na Kineskom institutu za međunarodne studije, rekao je za "Global tajms" da Galager pokušava da svoje duboko usađene antikineske misli ugradi u umove američke javnosti - sa jedne strane, radi na tome da istisne TikTok sa tržišta SAD, dok sa druge strane utire put za svoju buduću političku karijeru.

"Sada u SAD, antikineski stav je korisna i zgodna karta za igranje. Političari poput Galagera demonizuju uticaj TikToka u američkom društvu, ali u isto vreme koriste ovaj uticaj da bi stvorili haos u mišljenju", rekao je on.

Lokalizam je dugovpreovladavao u SAD. Zbog toga SAD uvek pripisuju domaće političke zastoje spoljnim faktorima umesto da razmišljaju o sopstvenim problemima, navodi portal.

Narativi koje SAD usvajaju prema domaćim pitanjima odražavaju misao o lokalizmu. Na primer, fentanil je glavni uzrok smrti od predoziranja u SAD. Iako SAD ne uspevaju da se pozabave zloupotrebom fentanila, neosnovano su optužile Kinu da je glavni izvor supstanci sličnih fentanilu u SAD. S obzirom na to da broj smrtnih slučajeva od predoziranja drogom u SAD premašuje 100.000 godišnje, SAD teže dekriminalizaciji kanabisa. Ovo je živopisan odraz disfunkcionalnosti američke uprave.

Vredi napomenuti da se čak i u izveštaju Si-En-Ena navodi da nema dokaza da "rizik za nacionalnu bezbednost" na koji se pozivaju američki političari zaista postoji. Umesto toga, ono što vidimo jeste da SAD manipulišu i infiltriraju se u mišljenje drugih zemalja, pa čak i sopstvenog. Izvršni direktor "Tvitera" Ilon Mask nedavno je otkrio da sve platforme društvenih medija rade sa vladom SAD na cenzuri sadržaja. Dok SAD prebacuju krivicu na Kinu, to jasno pokazuje da SAD nemaju samopouzdanja pred usponom Kine, zaključuje medij.

image