Svet

Republikanci vagaju podršku Makartiju u trci za Predstavnički dom

Iako ima široku podršku da dođe na funkciju predsedavajućeg ovog tela, Makartijevoj kandidaturi protivi se konzervativni deo Republikanske stranke, onaj koji podržava bivšeg predsednika Trampa
Republikanci vagaju podršku Makartiju u trci za Predstavnički dom© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Lider republikanaca u Predstavničnom domu američkog Kongresa Kevin Makarti mogao bi da ostvari svoj dugogodišnji san i zauzme mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma uz jedno veliko ali.

Ali, samo ako uspe da savlada sukobe koji prete da poremete novu većinu koju je njegova stranka osvojila u ovom telu.

Republikanac iz Kalifornije ima široku podršku da zameni demokratu Nensi Pelosi na funkciji predsedavajućeg, ali se to mesto pokazalo kao veliki izazov za stranku republikanaca poslednjih godina, ocenjuje Rojters.

Džon Boner odstupio je sa te funkcije 2015. godine posle borbe sa "pobunjenički nastrojenim konzervativcima", dok je njegov naslendik, Pol Rajan, odlučio da se 2018. godine ne kandiduje ponovo za funkciju predsedavajućeg, navodno zbog toga što je tadašnji predsednik Donald Tramp promenio kurs svoje politike od fiskalnih pitanja, koja su bila Rajanov prioritet, na probleme ilegalne imigracije i kulturnih ratova, piše agencija.

"Kevin zaslužuje priliku da bude vođa. On je sjajan u spajanju ljudi, dopuštanju debate i postizanju konsenzusa", rekao je za Rojters Dejv Džojs, predstavnik republikanaca iz Ohaja.

Konstatuje se da bi izbor za predsedavajućeg Predstavničkog doma za Makartija, koji je dugo u političkim vodama, a u Predstavničkom domu od 2006, bio vrhunac karijere.

"Ali u uvek nesigurnom svetu republikanske politike, njegova sposobnost da dobije željeni čekić je otvoreno pitanje".

Posle novembarskih međuizbora, republikanci su osvojilo tesnu većinu u Kongresu, a uz to Makarti se suočava i sa opozicijom u sopstvenim redovima, navodi se u analizi, i to od "tvrdokornih konzervativaca, saveznika bivšeg predsednika Trampa".

Novoizabrani članovi američkog Kongresa položiće zakletvu u četvrtak, nakon čega će se preći na glasanje za novog predsedavajućeg Predstavničkog doma, u kojem će Makartiju biti potrebna podrška većine članova kako bi zauzeo to mesto.

Oni koji ga podržavaju nadaju se da ovo neće biti repriza 2015. godine kada je zbog zahteva konzervativnog dela stranke povukao svoju kandidaturu u korist Pola Rajana.

Ali, već se sekuliše da bi "kompromisni kandidati" za mesto predsedavajućeg mogli biti Stiv Skalis, novi lider republikanaca u Kongresu ili vođa konzervativaca Džim Džordan.

Makarti je navukao na sebe bes dela stranke, između ostalog, kada je izjavio da je za nerede na Kapitol hilu 6. januara 2021. odgovoran Tramp.

"Mislim da je Kevin Makarti malo više od običnog oruđa u rukama lobista i izvršilac njihovih specijalnih interesa", rekao je nedavno član Predstavničkog doma republikanaca Met Gejc u intervjuu za "Dejli koler".

image