De Golov unuk: Zapad unapred isplanirao zaveru protiv Rusije

SAD su iskoristile ukrajinsku krizu za destabilizaciju Evrope, kaže Pjer de Gol

Zapad je unapred isplanirao "zaveru" protiv Rusije, a Sjedinjene Američke Države iskoristile su sukob u Ukrajini kako bi profitirale, izjavio je unuk bivšeg francuskog predsednika Šarla de Gola, Pjer de Gol.

De Gol je osudio SAD zbog učešća u sukobu i ocenio da su Amerikanci, takoreći, odsekli Evropu od Rusije i okrenuli Evropljane protiv Rusa.

"Zašto bi to uradili? Zato što bi Evropa u savezu sa Rusijom mogla da bude jak blok i politički i ekonomski, kulturno i socijalno, s obzirom da u Evropskoj uniji i Rusiji živi oko 500 miliona ljudi. Još od Vijetnamskog rata i ekonomske krize koja je usledila, Amerikanci su uvek pokušavali silom, lukavstvom i drugim nepoštenim sredstvima da nadoknade gubitak svog ekonomskog i političkog uticaja", rekao je de Gol za "AgoraVoks".

Ocenio je da javno mnjenje u Francuskoj počinje da shvata šta je danas zla igra Amerikanaca.

"Koristeći laži, prvenstveno u komunikaciji sa saveznicima unutar NATO-a, SAD su uspele da iskoriste ukrajinsku krizu da destabilizuju Evropu", kazao je on.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da "Francuska nastavi da održava i razvija odnose međusobnog razumevanja i saradnje sa Rusijom, pre svega kroz istorijske veze i zajedničke sudbine koje ih spajaju".

Naglasio je da Evropljani ne bi trebalo da zaborave da je održavanje odnosa sa Rusijom garancija stabilnosti i prosperiteta u Evropi i svetu.

"Ceo svet pati zbog antiruskih sankcija, a među njima i doskorašnji partneri Rusije, poput Francuske. Ova kriza u velikoj meri slabi ravnotežu koju je moj deda uvek pokušavao da održi, čak i u najtežim vremenima. Francuska je uspela da održi ravnotežu tokom Hladnog rata, koja je počela da se uspostavlja između Francuske i SSSR-a odmah posle Drugog svetskog rata", kaže de Gol.

Tada se, ističe, Rusija našla u istom taboru sa zemljama koje su pobedile nacističke okupatore, a samim tim i sa Francuskom.

De Gol je, govoreći o EU, tačnije Evropskoj komisiji, ocenio da je taj organ "raj za lopove".

"Što se tiče Evrope, moj deda se zaista zalagao za Evropu nacija, odnosno sistem u kome bi svaka zemlja sarađivala sa drugima u ime Evropske unije, ali uz izvesnu autonomiju u politici i odlučivanju. Umesto toga, završili smo u sistemu kojim dominira tehnokratija koja nameće svoje direktive svakoj od država članica. Ova tehnokratija je, nažalost, izuzetno korumpirana", istakao je Pjer de Gol.