Svet

Republikanci omanuli i u petom krugu: Bez izbora za predsedavajućeg Predstavničkog doma

Oglasio se i Bajden: Neprijatno i ne izgleda dobro za zemlju
Republikanci omanuli i u petom krugu: Bez izbora za predsedavajućeg Predstavničkog doma© Танјуг/AP Photo/Andrew Harnik

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država ponovo je omanuo da izabere predsedavajućeg, kada lider republikanaca Kevin Makarti iz Kalifornije ni iz petog pokušaja nije uspeo da prikupi dovoljno glasova za pobedu već je osvojio 201 glas od potrebnih 218.

Demokrata Hakim Džefris imao je podršku 212 članova Doma, a Baron Donalds, novi Makartijev protivkandidat iz redova republikanaca osvojio je 20 glasova. 

Donaldsa je, prenosi Si-En-En, za kandidata predsednika Predstavničkog doma nominovao predstavnik Teksasa Čip Roj.

"Ne želimo da sudimo o ljudima po boji kože, već po sadržaju njihovog karaktera. Postoji važan razlog za nominovanje Bajrona, a to je, ovoj zemlji je potrebna promena. Ovoj zemlji je potrebno vođstvo koje ne oslikava ovaj grad koji je teško slomljen", rekao je Roj.

Makarti je izjavio da nije zabrinut ako broj njegovih protivnika poraste.

"Nije važno, imam najviše glasova", naznačio je republikanac.

Protiv Makartija su osim demokrata glasali i ultrakonzervativni članovi njegove stranke. Naime, predstavnici tvrde struje, među kojima su Skot Peri, Endi Bigs i Loren Bobert, protive se izboru Makartija smatrajući da nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima, navodi Glas Amerike (VOA).

Bajden: Nesposobni su

Predsednik SAD Džozef Bajden kritikovao je danas nesposobnost republikanaca u Predstavničkom domu da se ujedine iza jednog kandidata za predsedavajućeg tog tela i omoguće da započne svoj zakonodavni posao.

Uz ocenu da je to "neprijatno i ne izgleda dobro za zemlju", Bajden je pre odlaska u Kentaki gde će sa liderom republikanske manjine u Senatu Mičom Mekonelom govoriti o prošlogodišnjem zakonu o infrastrukturi koji su podržale obe stranke, izrazio nadu da će se republikanci udružiti i izabrati predsedavajućeg Predstavničkog doma, preneo je AP.

"Nadam se da će se udružiti. Ostatak sveta gleda na haotične scene u Predstavničkom domu, ali to nije moj problem. Samo mislim da je zaista sramotno što traje toliko dugo", rekao je predsednik Bajden.

image