Široko za Ukrajinu: Bajden šalje "Bredlije", Makron tenkove, a Nemačka bateriju za "patriot"

Lideri su tokom razgovora izrazili "zajedničku rešenost" da nastave da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku pomoć Ukrajini "koliko god bude potrebno"

Novi paket američke pomoći u oružju za Ukrajinu sadrži i oko 50 borbenih vozila "Bredli", saopštila su danas dva američka zvaničnika.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u sredu da će Vašington da pošalje Ukrajini borbena vozila "Bredli" da pomognu u borbi protiv ruskih snaga.

Očekuje se da će najnoviji paket američke vojne pomoći za Ukrajinu biti predstavljen u petak, rekli su zvaničnici za Rojters.

"Bredli" je oklopno vozilo sa moćnim topom, a korišćeno je za potrebe američke vojske na ratištima od sredine 1980-ih.

Kijev je tražio od SAD da pošalju Ukrajini i tenkove "Abrams", što Vašington još nije odobrio, podseća britanska agencija.

I Makron odrešio kesu

Istog dana, kada je Bjden u razgovoru sa novinarima tokom posete Kentakiju potvrdio da je ta opcija na stolu, kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona najavio je slanje lakih borbenih tenkova u Ukrajinu, što će biti prvo oklopno vozilo te vrste koje je neka zapadna zemlja poslala Kijevu.

Jelisejska palata je nakon Makronovog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim objavila da će Francuska Kijevu poslati AMX-10 RC borbena vozila, koja Pariz postepeno zamenjuje novim borbenim tenkovima "jaguar".

Nekoliko država je Ukrajini već dostavilo svoje stare tenkove iz sovjetskog perioda, a Francuska i Nemačka nalaze se pod pritiskom da Kijevu pošalju savremenija oklopna vozila tog tipa, što su one do sada odbijale da učine, navodi "Politiko".

Savetnik francuskog ministra odbrane Sebastijan Lekronu rekao je da je odluka doneta kako bi se Ukrajini pomoglo da se pripremi za "moguću rusku ofanzivu" na proleće. Ukrajinski predsednik Zelenski zahvalio se svom kolegi na "dugom i detaljnom razgovoru" i odluci o slanju tenkova.

Ukrajinci su u decembru od Pariza tražili da pošalje "leklerk", glavni francuski borbeni tenk, umesto lakih AMX-10 RC tenkova, koji se postepeno izbacuju iz uporebe.

Francuska nije precizirala koliko će vozila poslati. Očekuje se da će francusko i ukrajinsko ministarstvo odbrane uskoro nastaviti razgovore o isporuci vojne opreme.

Nemačka velikodušnost

Nemačka namerava da isporuči Ukrajini dodatnu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema "patriot", saopštila je Bela kuća nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Džoa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Kako se navodi, lideri su tokom razgovora izrazili "zajedničku rešenost" da nastave da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku pomoć Ukrajini "koliko god bude potrebno".

"S tim u vezi SAD nameravaju da isporuče Ukrajini borbena vozila pešadije 'bredli', a Nemačka namerava da isporuči borbena vozila pešadije "marder", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da obe zemlje planiraju da obuče ukrajinsku vojsku da rukuju sa pomenutim tipovima savremenih zapadnih oklopnih vozila.

"Nemačka će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama sa isporukama dodatne baterije PVO 'patriot' Ukrajini", dodaje se u saopštenju.

SAD su u decembru najavile da će Ukrajini u narednih nekoliko meseci biti isporučena prva baterija sistema "patriot".

Istovremeno, agencija AP javlja da će novi paket američke vojne pomoći Ukrajini biti vredan skoro tri milijarde dolara.

"Pomoć u vrednosti od oko 2,85 milijardi dolara najveći je paket vojne opreme koji je Pentagon povukao iz svojih zaliha za slanje Ukrajini", navodi se u saopštenju agencije.