Kriza u Britaniji: Ugostitelji skraćuju radno vreme

Inflacija i trgovinske barijere između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije posebno opterećuju kompanije

Nedostatak radne snage, visoki troškovi struje, te porast inflacije utiču i na britanske ugostiteljske objekte – čak tri četvrtine posluje ispod kapaciteta, pokazalo je istraživanje Britanske privredne komore (BCC).

Pad prodaje obeležio je celokupnu ekonomiju na Ostrvu protekle godine, dok su maloprodajni sektori i ugostiteljstvo vrlo slabo poslovali. U većini su preduzeća koja su prijavila pad prodaje u 2022.

"Inflacija i trgovinske barijere između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije posebno opterećuju kompanije", pojasnio je Dejvid Barijer iz BCC.

Broj ugostiteljskih objekata koji su skratili radno vreme počeo je da raste od leta 2022, smanjen je kapacitet popunjenosti hotelskih soba, sve je manje rezervacija stolova u restoranima a brojni objekti su se odlučili da ne rade svih dana ili da npr. povuku doručak iz svoje ponude.

Izvršni direktor lanca "Oakman ins" Dermot King izjavio je za "Blumberg" da više ne služe doručak ponedeljkom i utorkom i dodao da je moguće da će "neki naši manji pabovi prestati da rade ponedeljkom, dok neke nećemo otvarati do ručka".

Barovi i restorani u gradskim centrima beleže manje posetilaca već duži period.