Nemačka na mukama: Nemaju oružja ni za sebe, a moraju da se isprse pred saveznicima

Nemački kancelar pod pritiscima da Ukrajini pošalje još tenkova kako bi parirao "velikodušnosti" SAD i Francuske

Nemačka je sve bliža odluci da u pomoć Ukrajini pošalje borbena vozila pešadije, budući da je nemački kancelar Olaf Šolc pod pritiskom da u "velikodušnosti" parira Francuskoj i SAD, prenosi "Blumberg".

To je indirektno potvrdila i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Londonu, izjavivši da "nakon što su Francuska i SAD donele odluke o slanju tenkova Ukrajini, mi u Nemačkoj takođe razmatramo šta bismo još mogli da učinimo".

Berbok je navela, a preneo Rojters, da će Nemačka odluke donositi zajednički sa partnerima, ne precizirajući kakvo bi novo oružje Berlin mogao da pošalje.

Izvori "Blumberga" takođe tvrde da je berlinska vlada u pregovorima sa saveznicima kao i da bi u roku od nekoliko dana oni zajednički mogli da saopšte da će Nemci obezbediti desetine borbenih vozila "marder" iz industrijskih zaliha.

Odluka nije finalizovana, ali su pregovori odmakli, a sastanak zvaničnika odbrane u takozvanom "Ramstejn formatu", koji uključuje saveznike Evropske unije i NATO-a, zakazan je za sredinu januara i mogao bi da bude važna prekretnica, tvrdi "Blumbergov" sagovornik.

"U prošlosti smo našu podršku ukrajinskoj vojsci uvek prilagođavali situaciji. Sada je Francuska odlučila da isporuči lake oklopne sisteme, a SAD su nagovestile planove da učine isto. To će svakako uticati i na nemačku debatu", rekao je nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek.

Šolc se tako ponovo našao pod pritiskom političkih saveznika u Nemačkoj da, nakon što je Francuska u sredu obećala da će isporučiti borbena vozila, pojača napore da podrži Ukrajinu sa još teškog naoružanja.

"Vreme je da se Ukrajini isporuči bar 'marder' direktno iz industrijskih zaliha", kaže poslanik i stručnjak za odbranu iz Slobodnih demokrata u Šolcovoj tročlanoj koaliciji Markus Faber.

Faber koji je u četvrtak bio u Kijevu kako bi razgovarao sa ukrajinskim zvaničnicima, najavljuje i da bi Nemačka već trebalo da počne da obučava ukrajinske snage da upravljaju borbenim tenkovima "marder" i "gepard".

Šolc se, naime, do sada opirao pozivima da se direktno isporučuju moderna borbena vozila, tvrdeći da politika isporuke pomoći mora prvo da se usaglasi partnerima iz EU i NATO-a.

Zvaničnici u Berlinu brinu i zbog toga kako bi Kremlj reagovao na njihove poteze.

Nemački vojni proizvođač "Rejnmetal" obnovio je tokom proteklih meseci 60 "mardera", tako da bi oni, ako kancelar da dozvolu za izvor, mogli da se pošalju u Ukrajinu u roku od nekoliko nedelja.

I tradicionalno pacifistička Zelena stranka iz Šolcove koalicije takođe je pozvala kancelara da preispita vladin stav o slanju teškog naoružanja.

"Odluka Francuske je dobra. Trebalo bi da Ukrajini stavimo na raspolaganje ono što je izvodljivo, uključujući "geparde" i "mardere" iz industrijskih zaliha", kaže stručnjak za bezbednost Zelenih Sara Nani za list "Zidojče cajtung".

Ukrajinci će, osim francuske borbene opreme AMKS-10, uskoro preuzeti i borbena vozila "bredli" iz SAD, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Andrij Melnik.

"Bredli" se inače smatra ekvivalentom nemačkom "marderu", dok je "leopard" uporediv sa američkim glavnim borbenim tenkom "abrams", koji, međutim, nije ponuđen Ukrajini.

Jedna od liderki Šolcovih socijaldemokrata Saskija Esken, , potvrdila je da je kancelar u "bliskim razgovorima" o isporuci tenkova sa saveznicima, i najavila da će se ti kontakti nastaviti.

"A onda ćemo takođe doneti odgovarajuće odluke", navela je, ističući da je Nemačka posvećena da Ukrajinu snabdeva oružjem "koliko god bude potrebno".

Nemci, međutim oklevaju i zbog toga što, nakon godina nedovoljnog finansiranja, ostaju i bez sopstvenih vojnih zaliha.

Šolc je za nadogradnju Bundesverove opreme uz budžetsko izdvajanje za odbranu od oko 50 milijardi evra, osnovao i fond od 100 milijardi evra, ali će proces "oporavka" potrajati.

Kancelarova administracija je takođe postigla i ugovore o razmeni sa saveznicima, uključujući Grčku, Sloveniju i Slovačku. Plan je da te zemlje isporučuju tenkove iz sovjetskog doba koje će Nemačka zameniti modernijim verzijama.

Nemačka je inače bila jedna od najizdašnijih pristalica Ukrajine, slala je milijarde evra finansijske podrške i humanitarne pomoći uz vojnu opremu.

Na listi "darova" adresiranih na Zelenskog, nalazi se već 30 protivvazdušnih vozila "gepard", 14 samohodnih haubica, PVO raketni sistem IRIS-T i pet višecevnih raketnih bacača MARS II.