Erdogan poručio Zelenskom: Spremni smo da posredujemo; Kijev: Nema ništa od primirja

Turska je spremna da preuzme misiju moderatora i posrednika kako bi se obezbedio stabilan mir između Rusije i Ukrajine, rekao je turski lider

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, da je Ankara spremna da posreduje u rešavanju ukrajinske krize, prenosi TASS.

"Predsednik Erdogan je tokom razgovora sa predsednikom Zelenskim najavio spremnost da preuzme misiju moderatora i posrednika kako bi se obezbedio stabilan mir između Rusije i Ukrajine", saopštila je administracija turskog lidera.

U saopštenju se dodaje da je Erdogan napomenuo da se nastavlja rad na razmeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

"Turski predsednik je takođe ponudio diplomatsku podršku u ubrzavanju procesa u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom", navodi se u saopštenju.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je izjavio da Kijev odbija mirovni sporazum po kojem bi Rusija zadržala teritorije DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti.

"Aksiom: zašto će biti nemoguće sklopiti dogovor sa RF? Zato što Rusija (Putin) pod rečju 'pregovori' nudi Ukrajini i svetu da priznaju njihovo zauzimanje stranih teritorija i poreknu pravne posledice za masovna ubistva na stranoj teritoriji. To je potpuno neprihvatljivo", napisao je Podoljak na Tviteru.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da ta zemlja neće voditi nikakve pregovore sa Rusijom o božićnom primirju.

"Hajde da budemo praktični. I kome oni nude ovo primirje? Sami sebi? Postoji jednostavno rešenje: pokupite svoje kofere, đubre i idite u Rusiju. Nema pregovora sa njima. Taj sveštenik je smislio neki datum. To nema nikakve veze sa nama", rekao je on.

"Sakriti se iza nekakvih hrišćanskih praznika, kakve veze oni imaju sa tim? Gde je vera, a gde sveštenici? To je neka luda država", dodao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Erdogan je danas razgovarao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, potvrdili su u Kremlju i naveli da su teme razgovora bile situacija u Ukrajini, nuklearna elektrana "Akuju", sirijsko pitanje i projekat gasnog čvorišta.