Svet

Letonija: Priveden glavni urednik Sputnjika; Zaharova: Osveta diktatorskih režima

Marat Kasem uhapšen zbog sumnje da je prekršio sankcije i za špijunažu
Letonija: Priveden glavni urednik Sputnjika; Zaharova: Osveta diktatorskih režimawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Letonske specijalne službe privele su Marata Kasema, glavnog urednika agencije "Sputnik Litvanija", zbog sumnje da je prekršio sankcije, kao i za špijunažu, navodi Telegram kanal Sputnjika u inostranstvu.

"Glavni urednik Sputnjika u Litvaniji, Marat Kasem, priveden je od strane letonskih specijalnih službi u Rigi. Sednica suda održana je 5. januara, na kojoj je razmatrano pitanje preventivne mere. Kasemov advokat je insistirao da on će biti pušten uz kauciju, ali je sud odlučio da odabere meru u vidu pritvora. Novinar je danas već prebačen u Centralni zatvor u Rigi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da advokat Ima Janson, koji će braniti Marata Kasema, još nije dobio nikakav materijal vezano za ovaj slučaj. Na odluku suda kao meru zabrane, po zakonu, postoji rok od deset dana za žalbu.

Kako prenosi "Sputnjik internešenl", slučaj Kasem se odnosi na kršenje ekonomskih sankcija EU protiv Rusije, kao i na špijunažu. Prema drugom članu, pritvoreniku se može preti kazna do 20 godina zatvora.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na hapšenje glavnog urednika "Sputnjika Litvanija" rekavši da je to osveta diktatorskih režima.

"Pre šest meseci Marat Kasem je ispričao kako ga proganjaju vlasti baltičkih zemalja zbog njegovih profesionalnih aktivnosti. Sada je uhapšen. Ovo je osveta diktatorskih režima za njegovu slobodu, istinu, za njegov integritet", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Generalni direktor medijske grupe "Rusija danas" Dmitrij Kiselev rekao je da je pritvaranje Marata Kasema od letonskih vlasti apsolutno nezakonito i apsurdno, kao i da pokazuje suštinu letonskog režima, prenose "RIA Novosti".

"Ovo je jasan politički progon, apsolutno protivpravan, apsurdan i nemotivisan. Žalosno je da se on našao u tako teškoj situaciji. To karakteriše režim koji ne poštuje slobodu govora, koji se razvija u ovoj zemlji i koji se  uspostavlja širom Evropske unije. Ovo je veoma opasan trend", poručio je Kiselev.

Marat Kasem je državljanin Letonije koji već nekoliko godina živi i radi u Moskvi u medijskoj grupi "Rusija danas", koja uključuje "Sputnjik Litvanija". Krajem decembra prošle godine, u Rigu je došao iz porodičnih razloga.

image