Svet

Bivši zvaničnik Pentagona: Zelenski je opsednut Bahmutom kao Hitler Staljingradom

Na ukrajinskoj strani do sada ima oko 450.000 žrtava, od čega 150.000 mrtvih, kaže Daglas Mekgregor
Bivši zvaničnik Pentagona: Zelenski je opsednut Bahmutom kao Hitler Staljingradomwww.globallookpress.com © Mykola Tys

Ako temperatura nastavi da bude ispod nule u Ukrajini naredne dve nedelje, nema razlog da Rusija ne pokrene ofanzivu, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor u emisiji na video kanalu "Džadžin fridom".

On ocenjuje da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opsednut Bahmutom na sličan način kao Hitler Staljingradom. Zelenski i njegovi saveznici smatraju da će gubitak Bahmuta demoralizovati Ukrajince, pa zato nastavlja da žrtvuje hiljade života tamo. 

Mekgregor tvrdi da je rat u Ukrajini do sada odneo 450.000 žrtava na ukrajinskoj strani, od čega 150 hiljada mrtvih.

Postoje fotografije i video snimci koji dokazuju da Ukrajina sada šalje tinejdžere u rat, što je tragično, navodi bivši zvaničnik Pentagona i dodaje da Ukrajina sada traži strane borce, jer im fale obučeni vojnici.

Zbog svega toga, kao i zbog vremenskih uslova, sada je inicijativa u rukama Rusa i ništa ih neće sprečiti da napadnu do polovine januara, smatra Mekgregor. 

On kaže da "nema dileme" da su Ukrajinci dobri vojnici, ali da to ne znači ništa kada se borite protiv mnogo jače sile i trpite konstantne gubitke.

Neuspeh zapadne politike 

Novogodišnje obraćanje francuskog predsednika Emanuela Makrona u kome poručuje da će podržati Kijev do pobede, ali i neke ranije izjave u drugačijem tonu, govore da se pozicija Pariza menja po pitanju Ukrajine, ocenjuje Mekgregor. Osim toga, Makronov stav zavisi i od toga "kojoj publici se obraća". 

"On (Makron) je takođe izneo niz primedbi o potrebi da se pronađe način za rešavanje sukoba koji ne bi prisiljavao Rusiju da se odrekne svih osvojenih teritorija. Već je javno izjavio da ne treba očekivati od Rusije da se odrekne Krima", rekao je zvaničnik Pentagona. 

Poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga upućen saveznicima da povećaju pomoć ukrajinskoj vojsci, ukazuje na neuspeh kolektivne politike Zapada.

"Ako bi akcije zapadnih sila bile uspešne, ne bi bilo potrebe da molite saveznike da ulože više napora", zaključuje Mekgregor i podseća da Stoltenberg govori ono što mu se naredi iz Vašingtona. 

Osim toga, jačanje vojnih kapaciteta je proces koji traje. 

"Ne možete da stvorite vojsku i trupe ni iz čega, za to je potrebno mnogo vremena, organizacije i obuke", objašnjava on. 

image