Japan se sve više približava SAD: Pokazaćemo ostatku sveta

Premijer Fumio Kišida najavio je srdačnije odnose sa Amerikom uoči susreta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu 13. januara

Japan nastoji da ojača svoje vojne veze sa SAD, rekao je premijer te zemlje Fumio Kišida uoči posete Vašingtonu.

"Pokazaćemo ostatku sveta još jači savez Japana i SAD, koji predstavlja osovinu japanske bezbednosti i diplomatije", rekao je Kišida novinarima u sredu, a preneo je "Asošiejted pres".

"Takođe ćemo pokazati dalju saradnju u postizanju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika", dodao je on.

Kišidina izjava usledila je nakon tenzija između SAD i Kine oko Tajvana i nakon intenziviranih raketnih testova Severne Koreje.

Japanski premijer će se sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu 13. januara.

Dva lidera će razgovarati o tenzijama sa Kinom i Severnom Korejom, ali i o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, navodi se u saopštenju Bele kuće.

"Predsednik Bajden će ponovo iskazati svoju punu podršku nedavno objavljenoj strategiji nacionalne bezbednosti Japana, njegovom predsedavanju G7 i mandatu nestalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", ukazala je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer u saopštenju objavljenom u utorak.

Tokio je prošle godine revidirao svoju Strategiju nacionalne bezbednosti kako bi u taj dokument uključio "odbrambene sposobnosti".

Kišida je tada tvrdio da postojeću japansku protivraketnu odbranu treba unaprediti kako bi mogla da odgovori na "pretnje" koje dolaze iz Severne Koreje i Kine.

Japan je u decembru usvojio rekordni vojni budžet za fiskalnu 2023. godinu u vrednosti od 51 milijarde dolara.

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka takođe se zalagala za ideju revizije pacifističkog ustava Japana posle Drugog svetskog rata.

Prema tom ustavu, usvojenom pod okriljem SAD, Japanu je tehnički zabranjeno da primenjuje vojnu silu i održava stalnu vojsku. 

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko ukazao je nedavno da Tokio napušta politiku mirnog razvoja i upozorio da će, ukoliko se takva praksa nastavi, Moskva biti prinuđena da pruži adekvatan odgovor kako bi sprečila vojne pretnje Ruskoj Federaciji.