Otkaz za tužiteljku koja je podigla optužnicu protiv banke zbog umešanosti u skandal sa Epstinom

Tužiteljka Devičanskih ostrva otpuštena je nakon što je podigla optužnicu protiv jedne od najvećih svetskih banaka zbog umešanosti u pedofilski slučaj Džefrija Epstina

Guverner Američkih Devičanskih ostrva otpustio je državnu tužiteljku koja je vodila slučajeve protiv osramoćenog finansijera Džefrija Epstina, uključujući dugu pravnu borbu koja je rezultirala nagodbom od 105 miliona dolara.

Uklanjanje Deniz Džordž dolazi samo nekoliko dana nakon što je ona podnela tužbu protiv njujorške banke "DžejPi Morgan Čejs" i optužila ih da su pomagali Epstinu u finansiranju ilegalne trgovine ženama i decom na Američkim Devičanskim ostrvima i šire.

Guverner Albert Brajan mlađi nije naveo razlog za otpuštanje tužiteljke, rekavši samo da će je zameniti pomoćnica državnog tužioca Kerol Tomas-Džejkobs, prenosi Asošijejted pres.

U tužbi protiv banke 27. decembra, vlada Američkih Devičanskih ostrva navodi da je kompanija "svesno omogućila, održavala i sakrila mrežu trgovine ljudima kojom je upravljao Džefri Epstin iz njegovog doma i baze na Devičanskim ostrvima, i finansijski imali koristi od ovog učešća, direktno ili indirektno, nepoštovanjem federalnih bankarskih propisa."

Takođe se navodi da je kompanija prikrivala transakcije elektronskim putem i gotovinom.

"Trgovina ljudima je bila glavni posao računa koje je Epstin vodio u 'DžejPi Morganu'", navodi se u tužbi. "'DžejPi Morgan" je zatara oči pred dokazima o trgovini ljudima tokom više od jedne decenije zbog Epstinovog računa i zbog poslova i klijenata koje je Epstin doveo i obećao da će dovesti u banku."

Dana 30. decembra, "DžejPi Morgan" je zatražio od saveznog sudije da odbaci tužbe koje su podnele dve neidentifikovane žene u kojima se navodi da su velike banke morale da vide dokaze o Epsinovim zlodelima. Banka je tada saopštila da nije počinila nikakve nezakonite radnje.

Tužba koju je Deniz Džordž podnela protiv "DžejPi Morgan Čejsa" usledila je nakon što je Epstinova fondacija krajem novembra postigla nagodbu od 105 miliona dolara sa vladom Američkih Devičanskih ostrva.

Lokalne novine "Virdžin Ajlands dejli njuz" izvestile su da je Epstin davao razne donacije školama i organizacijama širom teritorije SAD i da je bivša prva dama ostrva bila menadžer kancelarije jedne od njegovih kompanija "Sadern trast". Takođe je navedeno da je guverner teritorije odobrio Epstinovoj kompaniji razne i pozamašne poreske olakšice kada je bio predsednik Komisije za ekonomski razvoj.

U tužbi, bivša tužiteljka tvrdila je da je kompanija "Sadern trast" korišćena kao paravan za Epstinove nezakonite aktivnosti.

Epstin se ubio u saveznom zatvoru u Njujorku u avgustu 2019. dok je čekao suđenje. On se izjasnio da nije kriv po optužbama za seksualno zlostavljanje desetina devojčica, od kojih su neke imale 14 godina.