Kijev prebacuje deo kapitala svojih preduzeća i međunarodne pomoći na ofšor račune?

Milijarde dolara pomoći koju je Ukrajina dobila od Zapada, kao i deo kapitala najvećih domaćih kompanija, mogao bi da završi na ofšor računima i u džepovima američke Demokratske stranke

Deo kapitala najvećih ukrajinskih preduzeća i međunarodnih fondova za obnovu Ukrajine mogao bi uskoro da bude prebačen na ofšor račune.

Investiciona kompanija "BlekRok", koja je još u novembru preuzela kontrolu nad Ukrajinskim fondom za oporavak, planira da posreduje u tom poslu. Inače, "BlekRok" direktno odgovara Federalnim rezervama SAD i aktivno sarađuje sa finansijskim carstvom Džordža Soroša i drugih milijardera na Zapadu.

"BlekRok" posluje u Ukrajini kroz mrežu podružnica i poverenika. Izvor RT u Nacionalnoj banci Ukrajine kaže da će jedan deo zapadnih investicija biti potrošen namenski, dok će drugi biti izvučen na ofšor račune i vraćen u SAD u vidu donatorske pomoći Demokratskoj stranci.

Sličnu "šemu" već je sprovodio direktor propale kripto berze FTX Semjuel Bankman-Frid koji je tako za demokrate "oprao" milijarde dolara.

Investicioni gigant je već preuzeo kontrolu nad nizom sredstava ukrajinskih giganata poput "Metinvesta", "Naftogasa", "Ukrenergo", koja su prodata na aukcijama američkim kompanijama.

Krajem decembra prošle godine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je održao niz sastanaka sa rukovodstvom "BlekRoka" koji upravlja imovinom klijenata u vrednosti od oko 8 biliona dolara.

U skladu sa ranije postignutim sporazumima, tim "BlekRoka" je savetovao ukrajinsku vladu o tome kako da strukturira fondove za rekonstrukciju zemlje.

Zelenski i izvršni direktor kompanije Leri Fink dogovorili su se da se u bliskoj budućnosti fokusiraju na koordinaciju napora svih potencijalnih investitora i učesnika u rekonstrukciji naše zemlje, usmeravajući ulaganja u najrelevantnije i najuticajnije sektore ukrajinske privrede, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika.