Tri dana glasanja i ništa: Predstavnički dom nema novog predsednika

Najduže nadmetanje za govornika ovog američkog zakonodavnog tela u poslednje 164 godine

Predstavnički dom SAD prekinuo je zasedanje posle tri dana pošto je Kevin Makarti nastavio da trpi poraze u više krugova glasanja.

Svako novo neuspelo glasanje povećava pritisak na republikanskog kandidata da okonča ovaj začarani krug. Ipak nejasno je da li će on u tome uspeti jer sadašnja situacija drastično narušava njegove političke izglede, prenosi Si-En-En.

Čak i nakon što je predložio velike ustupke svojim tvrdokornim protivnicima iz Republikanske partije, uključujući i uvođenje pravila da samo jedan član, umesto dosadašnje polovine članstva, može da pokrene postupak smene predsednika Predstavničkog doma, kalifornijski republikanac još nije uspeo da obezbedi 218 glasova koji su mu potrebni da bi pobedio.

Makarti je nakon prekida zasedanja Predstavničkog doma izjavio da je postignut napredak u pregovorima, ali da ne može da predvidi kada bi mogao da dobije potrebne glasove. Prema izvorima Si-En-Ena, i dalje se pregovara oko "nekih detalja", ali bi problem moglo da napravi to što četvorica republikanca napuštaju grad u petak, 6. januara.

Očekuje se da će Makartijev tim postići dogovor s republikanskim predstavnikom Čipom Rojem iz Teksasa, premda ni to ne bi donelo neophodnih 218 glasova.

Makarti je rekao da će nastaviti da se suočava s protivljenjem dok ne postigne dogovor sa onima koji ga klevetaju.

"Ovako će biti dokle god ne postignemo dogovor", izjavio je Makarti za Si-En-En i dodao da je "lakše ako zajedno postignemo dogovor".

Na pitanje Si-En-Ena kada će shvatiti da se prilike neće promeniti, odgovorio je: "Nakon što pobedim."

Borba za mesto predsednika Predstavničkog doma počela je u utorak, 3. januara 2023, prvog dana zasedanja 118. saziva Kongresa, i pretvorila se u haos. Makarti je dosad izgubio u 11 krugova glasanja, kada je osvojio 200 glasova, za njegove protivnike iz Republikanske partije Bajrona Donaldsa s Floride glasalo je 12 članova, a sedam za Kevina Herna iz Oklahome, jedan glas je dobio bivši predsednik SAD Donald Tramp i jedan glas je zaveden kao "prisutni".