Lukašenko posetio poligon sa vojnicima rusko-beloruske grupe: Radimo zajedničku stvar (FOTO)

Predsednik Belorusije je na terenu saslušao izveštaj o završetku borbene koordinacije jedinica i formacija zajedničkih vojska Rusije i Belorusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je danas posetio 230. vojni poligon Zapadne operativne komande Kopnene vojske Republike u Obuz-Lesnovskom kod Baranoviča, region Brest, gde je stacionirana ruska komponenta belorusko-ruske regionalne grupacije snaga, prenosi Belta.

Lukašenko je na poligonu razgovarao sa vojnicima i dobio izveštaj o završetku borbene koordinacije jedinica i formacija regionalne grupe.

Predstavnik Oružanih snaga Rusije je Lukašenka obavestio da su na poligonima održane vežbe, komandno-štabne obuke u okviru obuke savezničkih snaga. Zajedničke vežbe izvodile motorizovane i tenkovske jedinice, specijalne trupe i jedinice protivvazdušne odbrane

"Radimo zajedničku stvar", poručio je Lukašenko ruskim vojnicima.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je ranije da su se Minsk i Moskva zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države dogovorili o raspoređivanju regionalne vojne grupe dve zemlje.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da Moskva i Minsk od 22. oktobra sprovode borbenu koordinaciju formacija i jedinica regionalne grupe trupa na teritoriji Belorusije.

Ministarstvo odbrane Belorusije je u četvrtak saopštilo da se nastavlja postepeno jačanje regionalnog grupisanja trupa Belorusije i Ruske Federacije, kako bi se obezbedila bezbednost Unije. U Belorusiju će stizati ljudstvo, naoružanje, vojna i specijalna tehnika oružanih snaga Ruske Federacije.

Planirane su aktivnosti borbene koordinacije na poligonima u Belorusiji, a predviđene su i zajedničke taktičko-letačke vežbe za koje će biti povećana vazdušna komponenta grupisanja trupa.

Kako je rekao Valerij Revenko, načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu vojnu saradnju Belorusije, jačanje regionalne belorusko-ruske grupe snaga ima za cilj jačanje odbrambene sposobnosti država Unije, a ne protiv trećih zemalja.