Najveće curenje informacija sa Tvitera: Hakovano 200 miliona imejlova i telefona

Iz "Tvitera" nisu komentarisali niti odgovorili na upite o povredi bezbednosti

Više od 200 miliona i-mejl adresa Tviter korisnika završilo je na hakerskom onlajn forumu, saopštili su bezbednosni stručnjaci na internetu.

Prema suosnivaču izraelske kompanije za monitoring i sajber bezbednost "Hadson Rok", Alonu Galu, krađa koju su počinili hakeri okarakterisana je kao jedno od "najznačajnijih curenja informacija", koja će najverovatnije dovesti do novih zloupotreba i manipulacija privatnim podacima.

Iz "Tvitera" nisu komentarisali niti odgovorili na upite o povredi bezbednosti u izveštaju koji je Gal prvi put objavio na društvenim mrežama još 24. decembra.

Nepoznato je da li će "Tviter" preduzeti određene korake da istraži ili otkloni problem, a Rojters nije mogao da da potvrdi autentičnost ukradenih podataka koji su objavljeni na hakerskim forumima.

Troj Hant, kreator sajta za obaveštavanje o kršenju sajber bezbednosti smatra da "je sve prilično onako kako je opisano u objavama".

Za sada nema informacija ili tragova koji bi otkrili identitet, odnosno lokaciji hakera.

Prvobitno se smatralo da je hakovano čak 400 miliona adresa e-pošte i telefonskih brojeva.

Komisija za zaštitu podataka u Irskoj, gde se nalazi evropsko sedište "Tvitera", i američka Federalna trgovinska komisija, nadgledaju kompaniju u vlasništvu Ilona Maska. Glavna briga je pitanje da li se pridržava evropskih i američkih pravila o zaštiti podataka o ličnosti.