Svet

Bolton objavio: Ulazim u predsedničku trku, biću rival Trampu

Savetnik bivšeg predsednika za nacionalnu bezbednost najavio je oštriju spoljnu politiku prema Kini i Rusiji
Bolton objavio: Ulazim u predsedničku trku, biću rival TrampuGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)

Bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton kandidovaće se na izborima 2024.godine i biti rival svom bivšem šefu za koga je rekao da mu je "u terminalnom padu" podrška unutar Republikanske partije.

Politički veteran koga je i sam Tramp nazvao "čvrstim momkom" i koji je inače priznao da je učestvovao u menjanju režima u svetu, rekao je za emisiju "Dobro jutro Britanijo" da će se njegova kampanja za Belu kuću fokusirati na to da bude oštriji prema Kini i Rusiji.

"Ušao bih da dobijem nominaciju i to bih učinio prvenstveno na osnovu toga da nam je potrebna mnogo čvršća spoljna politika. Mislim da je važno da se to razume, ne samo u Moskvi, već i na mestima kao što je Peking, da ničim izazvana agresija protiv suseda nije nešto što će Sjedinjene Države i njihovi saveznici tolerisati", istakao je on, a preneo "Dejli mejl".

Bolton je rekao i da ne bi učestovao u trci "da ne misli da može ozbiljno da trči".

Prošlog meseca, on je takođe najavio da će se pridružiti predesničkoj kampanji, ako drugi republikanci ne istupe i osude bivšeg predsednika zbog pokušaja da se "otarasi Ustava" ne bi li sprečio da se "izborna prevara" iz 2020. ponovi.

"Mislim da se glasači, republikanski glasači, ljudi koji biraju republikanskog kandidata, gotovo 95 odsto nisu saglasni da je Donald Tramp važniji od Ustava", rekao je tada Bolton.

Sedamdesetčetvorogodišnji političar, decenijama je inače bio stalni član republikanskih administracija, služeći kao pomoćnik generalnog tužioca Ronalda Regana, pomoćnik državnog sekretara za poslove međunarodnih organizacija za vreme Džordža Buša Starijeg, a pod Džordžom Bušom Mlađim imao je višestruke funkcije.

Od 2001. do 2005. godine obavljao je dužnost podsekretara za kontrolu naoružanja i međunarodne bezbednosti, zatim je imenovan za ambasadora SAD u UN, dok je takođe vodio kampanju za rat u Iraku kao direktor Projekta za novi američki vek.

U Trampovoj administraciji radio je od aprila 2018. do septembra 2019. kao savetnik za nacionalnu bezbednost, ali ga onda lider republikanaca nije uzeo u obzir za državnog sekretara "jer mu se nisu sviđali njegovi brkovi".

Dvojica političara sukobili su se kasnije zbog spoljnopolitičkih stavova o Iranu i Avganistanu, a Tramp je 9. septembra tvitovao da njegove "usluge više nisu potrebne" zbog njihovih "mnogih" neslaganja. Bolton je međutim, tvrdio, da je dao ostavku.

image