Svet

Bajden: Sukob u Ukrajini došao do prelomne tačke

Rusija ne usporava, moramo da uradimo sve što možemo kako bismo pomogli Kijevu, rekao je predsednik SAD Džozef Bajden
Bajden: Sukob u Ukrajini došao do prelomne tačkeGetty © Drew Angerer / Staff

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da sukob u Ukrajini ulazi u ključnu fazu, opravdavajući najnovije obećanje Vašingtona da će Kijevu poslati još teškog naoružanja.

Bajdenova izjava usledila je nakon što je Ukrajina odbacila predlog Rusije o prekidu vatre na pravoslavni Božić.

"Rat u Ukrajini je sada na prelomnoj tački. Moramo da učinimo sve što možemo kako bismo pomogli Ukrajincima da se odupru ruskoj agresiji, a Rusija ne usporava", rekao je Bajden tokom sastanka vlade u Beloj kući.

Bajden je u obraćanju istakao nedavnu odluku Vašingtona da, u pokušaju da ojača vojne kapacitete Ukrajine, Kijevu isporuči borbena vozila "Bredli" i dodatne baterije protivvazdušnih raketnih sistema "patriot".

"Dugo sam razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, i o Ukrajini i o našim savezima u Evropi i EU. Imamo mnogo veći kontingent zemalja koje dele naše mišljenje, uključujući Japan i druge", izjavio je predsednik SAD.

Kijev i njegovi zapadni pristalice odbacili su poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da se od petka do ponoći u subotu poštuje 36-časovni prekid vatre, kako bi pravoslavni hrišćani, koji čine većinu u Ukrajini i Rusiji, mogli da proslave Božić.

Putinov predlog za prekid vatre usledio je nakon što je patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, pozvao sve strane da prekinu neprijateljstva tokom praznika.

image