Bajden: Sukob u Ukrajini došao do prelomne tačke

Rusija ne usporava, moramo da uradimo sve što možemo kako bismo pomogli Kijevu, rekao je predsednik SAD Džozef Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da sukob u Ukrajini ulazi u ključnu fazu, opravdavajući najnovije obećanje Vašingtona da će Kijevu poslati još teškog naoružanja.

Bajdenova izjava usledila je nakon što je Ukrajina odbacila predlog Rusije o prekidu vatre na pravoslavni Božić.

"Rat u Ukrajini je sada na prelomnoj tački. Moramo da učinimo sve što možemo kako bismo pomogli Ukrajincima da se odupru ruskoj agresiji, a Rusija ne usporava", rekao je Bajden tokom sastanka vlade u Beloj kući.

Bajden je u obraćanju istakao nedavnu odluku Vašingtona da, u pokušaju da ojača vojne kapacitete Ukrajine, Kijevu isporuči borbena vozila "Bredli" i dodatne baterije protivvazdušnih raketnih sistema "patriot".

"Dugo sam razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, i o Ukrajini i o našim savezima u Evropi i EU. Imamo mnogo veći kontingent zemalja koje dele naše mišljenje, uključujući Japan i druge", izjavio je predsednik SAD.

Kijev i njegovi zapadni pristalice odbacili su poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da se od petka do ponoći u subotu poštuje 36-časovni prekid vatre, kako bi pravoslavni hrišćani, koji čine većinu u Ukrajini i Rusiji, mogli da proslave Božić.

Putinov predlog za prekid vatre usledio je nakon što je patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, pozvao sve strane da prekinu neprijateljstva tokom praznika.