Svet

Kevin Makarti izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma

Oformićemo dvopartijski odbor koji će istražiti kako da vratimo stotine hiljada radnih mesta koja su se prelila u Kinu, poručio Makarti u pobedničkom govoru
Kevin Makarti izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma© Tanjug/AP Photo/ Matt Rourke

Republikanac Kevin Makarti položio je zakletvu kao novi predsedavajući Predstavničkog doma 118. saziva američkog Kongresa.

Nakon nekoliko dana zastoja i velikih političkih ustupaka, Makarti je obezbedio dovoljno glasova za izbor na položaj predsedavajućeg rano jutros u 15. krugu glasanja, prenosi Si-En-En.

U svom prvom govoru kao predsedavajući Predstavničkog doma, izabrani predsednik Kevin Makarti poručio je da novi Predstavnički dom želi da SAD pobede u ekonomskoj utakmici sa Kinom.

"Pozabavićemo se američkim dugoročnim izazovima - državnim dugovanjima i usponom Komunističke partije Kine. Oformićemo dvopartijski odbor za Kinu koji će istražiti kako da vratimo stotine hiljada radnih mesta koja su se prelila u Kinu, a onda ćemo pobediti u ovom ekonomskom takmičenju", poručio je Makarti.

Ostali članovi Predstavničkog doma Kongresa takođe su položili zakletve čime je otvoren put za glasanje o paketu internih propisa, koje bi, prema saznanjima Si-En-Ena trebalo da bude održano u ponedeljak.

Višednevni pregovori i 15 rundi glasanja

Makarti je izabran sa 216 glasova za predsedavajućeg Predstavničkog doma nakon višednevnih pregovora i 15 rundi glasanja.

Republikanci su ranije pristali da nominuju Makartija, ali je put do funkcije predsedavajućeg bio neizvestan i dugotrajan jer je grupa konzervativnih republikanaca odbijala da glasa za njega, prenosi Si-En-En.

Demokrate su glasale za svog kandidata, lidera manjine Hakima Džefrisa, koji je osvojio 212 glasova.

Haotični proces izbora predsedavajućeg, koji je počeo u utorak u podne, bio je najduži u poslednje 164 godine.

Tokom prethodnog 14. kruga glasanja, u petak kasno uveče, Makarti je dobio samo jedan glas manje od broja potrebnog za pobedu, ali je mala grupa ekstremno desnih republikanaca i dalje odbijala da ga podrži uprkos tome što im je republikanski lider obećao niz ustupaka.

Predstavnički dom nije mogao da počne sa radom bez predsedavajućeg, niti su zastupnici mogli da polože zakletvu.

Neki republikanci su u petak napustili salu, nakon što je jedan od najžešćih Makartijevih protivnika kritikovao lidera republikanske većine.

"Ne možemo Makartiju da poverimo vlast", rekao je ultrakonzervativni republikanski kongresmen sa Floride Met Gaec, dok su njegove kolege napuštale salu u znak protesta.

Bajden i Tramp čestitali Makartiju

Predsednik SAD Džo Bajden čestitao je Makartiju na pobedi i dodao da je spreman da sarađuje sa republikancima.

"Džil i ja čestitamo Kevinu Makartiju na izboru za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa. Kao što sam rekao posle izbora, spreman sam da sarađujem sa republikancima kad god mogu i birači su jasno rekli da očekuju da i republikanci budu spremni da sarađuju sa mnom. Sada kada je rukovodstvo Predstavničkog doma odlučeno, vreme je da taj proces počne", izjavio je Bajden.

Makartiju je čestitao i bivši američki predsednik iz redova Republikanske partije Donald Tramp.

"Proces izbora predsedavajućeg koliko god ludo izgledao, učinio je sve mnogo većim i važnijim nego da se radilo na konvencionalniji način. Čestitamo Kevinu Makartiju i našoj velikoj Republikanskoj partiji", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Trut Sošal.

image