Brižit Makron predlagala da se Notr Damu doda "falus sa zlatnim testisima"

Jelisejska palata želela da se poznatoj katedrali, koja je teško oštećena u požaru pre skoro četiri godine, da "modernistički pečat"

Kada je francuska vlada razmatrala je modernizaciju poznate pariske katedrale Notr Dam, koja je oštećena u požaru pre skoro četiri godine, supruga francuskog predsednika Emanuela Makrona, Brižit, navodno je predložila da se crkveni toranj rekonstruiše i obliku muškog polnog organa.

Ideja da se toj katedrali da "modernistički pečat" došla je sa samog vrha, iz Jelisejske palate, napisala se u svojoj autobiografiji nekadašnja francuska ministarka kulture Rozelin Bašlo, koja je tu funkciju obavljala od 2020. do 2022. godine.

Bašlo, koja se najverovatnije zalagala za vernu rekonstrukciju katedrale Notr Dam, usprotivila se toj inicijativi, ali je pravi šok doživela kada je čula ideju prve dame Brižit Makron. Naime, supruga francuskog predsednika je predložila dizajn koji uključuje "nešto što izgleda kao falus, na čijem dnu se nalaze zlatni testisi", napisala je Bašlo a prenosi "Tajms".

Značajan deo francuskog arhitektonskog establišmenta protivi se očuvanju tradicionalnih stilova, smatrajući ih zastarelim, i zalaže se za "savremeniji" pristup obnovi istorijskih građevina, uključujući tu i Notr Dam, koja podignuta pre skoro 800 godina.

Arhitekte su predložile da se katedrali tokom rekonstrukcije dodaju "moderni" detalji poput staklenog krova, čeličnog tornja, pa čak i minareta, kako bi se "odala počast muslimanskim Alžircima" koji žive u Francuskoj.

Čak je i navodno konzervativni britanski list "Telegraf" objavio članak u kom piše da bi bilo "apsurdno rekonstruisati teško oštećenu katedralu Notr Dam tako da bude loša kopija originala", dodajući da bi bilo bolje okrenuti se "smeloj i beskompromisnoj modernosti".

Francuska vlada je u prvi mah zauzela sličan stav, međutim, pod pritiskom javnosti i usled lobiranja pojedinih funkcionera poput bivše ministarke Bašlo, odlučeno je da će eksterijer poznate katedrale ipak biti rekonstruisan verno, kako bi se očuvao njen originalni izgled.