Svet

Evropska federacija novinara osudila novi zakon o medijima u Ukrajini

Novi zakon omogućiće ukrajinskim vlastima da uspostave kontrolu nad medijima, tvrde u najvećem evropskom udruženju novinara
Evropska federacija novinara osudila novi zakon o medijima u Ukrajiniwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apai

Evropska federacija novinara (EFJ), najveća esnafska organizacija u Evropi, izrazila je zabrinutost zbog novog ukrajinskog zakona koji bi mogao da dovede do cenzure medija u toj zemlji.

Novi zakon koji je prošlog meseca donet u Ukrajini na predlog vlade predsednika Vladimira Zelenskog mogao bi da ojača kontrolu države nad medijima, upozorio je predsednik EFJ Rikardo Gutijeres.

"Kako mi to vidimo, ovaj zakon dozvoljava ukrajinskim vlasima da sprovode proizvoljnu cenzuru", rekao je on za švedsku televiziju SVT.

Ukrajinci tvrde da je cilj novog zakona "sprečavanje širenja ruske propagande", a on daje široka ovlašćenja Nacionalnom savetu za radio i televiziju, koji postavlja ukrajinski parlament. Pojedini sajtovi koji se ne budu registrovali u tom savetu u skladu sa novim zakonom mogu biti zabranjeni.

Kako navodi Gutijeres, savet je pod potpunom kontrolom predsednika Zelenskog.

"Mi smo iznenađeni nedostatkom reakcije zapadnih zemalja. Ne razumemo zašto oni nisu rekli Zelenskom da ovaj zakon ne ispunjava naše standarde. Rekao bih da je za Ukrajinu nemoguće da postane članica EU sa ovakvim propisima", rekao je on.

EFJ je ranije kritikovao odluku ukrajinskih vlasti da oduzmu akreditaciju danskoj novinarki Matildi Kimer, koja je optužena za "prorusko izveštavanje". Protiv donošenja novog zakona je i Nacionalna unija novinara Ukrajine, koja je u saopštenju objavila da su "takva ovlašćenja (Nacionalnog saveta za radio i televiziju) očigledno preterana".

Ukrajinske vlasti koristile su "borbu protiv ruskog uticaja i propagande" kao izgovor za veliki broj kontraverznih poteza, uključujući i nedavne pokušaje suzbijanja uticaja Ukrajinske pravoslavne crkve.

Rusija je osudila upade ukrajinskih bezbednosnih snaga u pravoslavne crkve u toj zemlji, a zamenik predsednika Saveza bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je da su "ukrajinske vlasti postale otvoreni protivnici Hrista i pravoslavne vere".

image