Premijer Japana: Zavisnost Evrope od ruskih energenata dovela ju je u "užasan položaj"

Za sve je krivo oslanjanje na jeftine ruske energente, poručio je premijer Japana

Premijer Japana Fumio Kisida izjavio je danas da se Evropska unija našla u "užasnom položaju" jer je decenijama vodila politiku koja je podrazumevala zavisnost od jeftinih ruskih energenata. Upravo zbog toga, ukrajinski sukob i sankcije Zapada uspele su da izmene energetsku situaciju u svetu.

Nove promene na političkoj sceni, kako je kazao, izazvale su "primetan nedostatak različitih energetskih resursa", što je i posledica, kako  je rekao, činjenice da Rusija koristi energente kao oružje.

"Evropa je decenijama razmišljala o životu i proizvodnji, na osnovu stabilnih i jeftinih energenata iz Rusije. Međutim, ruska invazija na Ukrajinu je suštinski promenila sliku budućnosti (Evrope), situacija je postala užasna", izjavio je japanski premijer.

Zvanična Moskva više puta je odbacivala optužbe da je odgovorna za trenutne probleme sa energentima i upozoravala da su brojna zapadna ograničenja protiv Rusije zapravo presedan koji remeti stanje na tržištu. Kao jedan od primera neprijateljskih akcija usmerenih protiv Rusije, Modkva navodi i teroristički incident na "Severnom toku", usled kojeg je ovaj gasovod prestao da funkcioniše.

Premijer Japana napomenuo je i da njegova zemlja veoma zavisi od uvoza energenata, a posebno sa Bliskog istoka. Tokio će zbog toga nastaviti da radi na povećanju broja opcija kojima bi se došlo do veće energetske sigurnosti u Japanu, te će ulagati u nuklearnu i obnovljivu energiju. 

Bez obzira na pomalo neprijateljsku retoriku iz Japana, Rusija, jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika nafte, ostaje jedan od glavnih dobavljača tečnog prirodnog gasa (LNG) za Japan. Oko devet odsto japanskog uvoza goriva "drži" Moskva, dok je za tri odsto proizvodnje električne energije u Japanu takođe zaslužan ruski gas.